Nyheter

Chevron
Genomgång: Mjällby AIF till Östersunds FK

Genomgång: Mjällby AIF till Östersunds FK

Den allsvenska säsongspremiären börjar äntligen närma sig. Vi lägger luppen över lagen i grupper om fyra i alfabetisk ordning. Sist ut är Mjällby AIF, Varbergs BoIS, Örebro SK och Östersunds FK.

Mjällby AIF
Med en vilja av stål och gott om kunnande radade Mjällby AIF upp uddamålssegrarna i Superettan som nykomling och nådde hela vägen till Allsvenskan. För två år sedan gjorde man sig redo för Division 1 Södra, nu är det landets högsta serie som gäller.

Milos Milojevic lämnade efter att ha vunnit Superettan, och ny på tränarposten är Marcus Lantz. Mjällby gjorde ett fint första intryck i år genom att avancera till kvartsfinal i Svenska Cupen, och lär se fram emot att kunna hävda sig i Allsvenskan efter att bland annat ha hämtat hem targetspelaren Jacob Bergström, samt värvat mittfältarna Besard Sabovic och David Batanero.

– Tanken och planen är att etablera Mjällby som ett allsvenskt lag. Sen om det är på en viss plats i tabellen är svårt att säga, men vi ska i alla fall vara ett lag att räkna med. För att vara det så måste vi ha ett eget spel och en tydlig tanke med vad vi göra på planen – MAIF ska stå för en positiv fotboll, summerade Lantz sin vision för Kvällsposten i vintras.

Placering 2019: Slutade 1:a i Superettan

Tränare: Marcus Lantz (Sedan 2020)

Spelare in: Besard Sabovic, Mamudo Moro, Jacob Bergström, Eric Björkander, David Batanero, Jonathan Tamimi, Jesper Löfgren, Max Watson, Jasin Khayat, Noel Törnqvist, Moses Ogbu, Viktor Agardius

Spelare ut: William Kvist, Mohammed Mbye, Pontus Jonsson, Michael Omoh, Kevin Höög Jansson, Charbel Georges, Bubacarr Jobe, Philip Persson, Jakob Ottosson, Mirza Halvadzic

varberg-seljmani21

Varbergs BoIS
Varberg BoIS fjolårshistoria är nästan lika sensationell som Mjällbys. Halläningarna hade tvingats kvala sig kvar i Superettan 2018, men 2019 gick som på räls och med seriens bästa defensiv slutade man tvåa och nådde Allsvenskan för första gången i klubbens historia.

Joakim Persson är kvar på tränarbänken, och även om laget tappat ett par viktiga namn finns bland annat målfarlige Astrit Seljmani och mittfältsstrategen Albert Ejupi kvar i truppen, som i övrigt breddats rejält.

– Vi har en trupp som både kan utbildas och utvecklas under året. Sedan är vi inte rädda för något lag i Allsvenskan. Vi har satt upp ett delmål att vi ska ta 30 poäng så fort som möjligt, sedan så blickar vi framåt, säger Persson i Uppsnack Allsvenskan inför säsongen.

Placering 2019: Slutade 2:a i Superettan

Tränare: Joakim Persson (Sedan 2018)

Spelare in: William Kvist, Jon Birkfeldt, Luke Le Roux, Tashreeq Matthews, Monday Samuel, Albin Winbo, Alexander Johansson, Robin Tranberg, Axel Pettersson, Rasmus Cronvall, Stojan Lukic, Sebastian Nanasi

Spelare ut: Tobias Carlsson, Robin Book, Perparim Beqaj, Philip Ljung, Axel Olsson, Erik Zetterberg, William Kvist, Axel Pettersson, Vuk Lugonjic, Rebin Asaad

orebro-gerzic51

Örebro SK
Om Örebro spetsat till offensiven inför 2020? Jodå. Superettans skytteligavinnare Erik Björndahl, jättetalangen Jack Lahne, offensive mittfältaren Robin Book och återvändande poängmaskinen Nahir Besara är alla nya i Svartvitt i år.

Samtidigt har flera äldre spelare lämnat laget, och managern Axel Kjäll menar att klubben måste ge de yngre lirarna chansen för att både de och hela ÖSK kan kunna växa.

– Min roll som manager bli i det här att titta både kort- och långsiktigt. Ur det kortsiktiga så gäller det att vinna nästa match och det jobbar vi stenhårt för, men det gäller också att jobba långsiktigt och någonstans fundera över hur kan vi ta det där klivet uppåt, och då har en inriktning både från klubben, styrelsen och mig blivit att vi vill få fram fler yngre spelare. Så, det har absolut varit en medveten strategi, säger Kjäll i en intervju med ÖSK-redaktionen på SvenskaFans.com efter fjolårssäsongen.

Placering 2019: Slutade 9:a i Allsvenskan

Tränare: Axel Kjäll (Sedan 2017)

Spelare in: Erik Björndahl, Robin Book, Benjamin Hjertstrand, Andreas Skovsgaard, Jake McGuire, David Seger, Jack Lahne, Nahir Besara

Spelare ut: Mathias Karlsson, Viktor Prodell, Johan Bertilsson, Yaser Kasim, Adam Bark, Rodin Deprem, Martin Lorentzson, Isaac Boye, Simon Gustafsson

ostresund-attah-kadiri1

Östersunds FK
Efter en turbulent vinter står Östersunds FK redo för sin femte raka säsong i Allsvenskan. Från truppen som vann Svenska Cupen 2017 finns få spelare kvar, men under Ian Burchnalls ledning ges istället chansen för nya spelare att skriva historia.

Anfallaren Jordan Attah Kadiri imponerade i Allsvenskan i höstas och var ett av de stora utropstecknena i Svenska Cupens gruppspel då han gjorde fyra mål på tre matcher i år. Om han kan få fart på målskyttet har ÖFK goda möjligheter att återigen placera sig högre än fjolårets tolfteplats.

– Vi har många spelare kvar, ja nästan hela truppen, så jag skulle säga att vi är bättre. Alla dagar så kommer vi högre upp i tabellen än i fjol. Vi hade ju jättemånga nya spelare då och det tar alltid tid att bygga ihop allt. Jag tycker att vi visade i cupen att vi har något bra på gång. Vi har en spännande trupp och jag skulle absolut tippa oss högre än förra säsongen, säger lagets högerytter Felix Hörberg till fotbolldirekt.se inför säsongen.

Placering ifjol: Slutade 12:a i Allsvenskan

Tränare: Ian Burchnall (Sedan 2018)

Spelare in: Kalpi Ouattara, Bakr Abdellaoui, Adnan Catic, Brian Martin Pagés

Spelare ut: Patrick Kpozo, Dino Islamovic, Tom Pettersson, Jamie Hopcutt, Douglas Bergqvist, Pontus Kindberg, Francis Jno-Baptiste

Foto: bildbyrån