Nyheter

Chevron
Häckens Mario Chavez djupdyker i data

Häckens Mario Chavez djupdyker i data

Matchanalytikern Mario Chavez gifter den fysiska och taktiskt analytiska biten hos BK Häcken. Under den förlängda försäsongen har han kunnat djupdyka i datan som samlats in.
– Man kan hitta saker man kan grotta ned sig i, som man kanske inte har så mycket tid till annars, säger han.

I dagens fotboll är ett fotbollslag ofta mer än summan av spelarna och tränarens kunnande. Den fysiska biten har sedan länge tagits hand om av bland annat lagläkare och fystränare, och med hjälp av teknikens utveckling har uppdraget att analysera både kommande motståndare och det egna laget utkristalliserats till en tjänst i sig. Mario Chavez, matchanalytiker i BK Häcken, är intresserad av båda delarna.

– Jag har rollen som matchanalytiker, framför allt videoanalys. Allt från att scouta motståndarna till att analysera våra egna matcher, ta fram klipp och hålla i statistiken. Även få fram individuella klipp och ge feedback till spelarna, förklarar Chavez för allsvenskan.se.

– Sedan assisterar jag också vår fystränare Nicklas Möller med GPS-data. Då är det mer den fysiska delen som vi har koll på där. Överlag så försöker jag få till så att man får ett helhetsgrepp på båda delarna. Det blir lätt så när man bara sitter med video- eller fysisk analys att man snöar in sig på ett av spåren. Men jag har försökt få ett helhetskontext på det hela med båda delarna.

Mario Chavez har en gedigen grund att stå på som del i tränarstaben i ett fotbollslag. Efter 10 år i Chile, där han bland annat utbildade sig och jobbade som idrottslärare, började han studera Sports Coaching på master-nivå, med inriktning på matchanalys, vid Göteborgs Universitet (GU) när flytten gick hem till Sverige igen.

– Där började jag lära känna Dan Fransson. Han är forskare (vid GU och ”Head of Performance” hos IF Elfsborg) och jobbar mycket med fysisk belastning med GPS-data. Därifrån gjorde jag min praktik i IFK Göteborg under ett år, då var det mer GPS-hantering och analys. Förra året kom jag in i Häcken som videoanalytiker. Längs vägen har jag gått tillbaka till GPS-datan och försökt få med både den fysiska och taktiska analysen.

Så till den oundvikliga frågan: vad gör en matchanalytiker när säsongsstarten skjuts upp och det inte finns några nya matcher att analysera?

– Jag har fått fokusera på andra saker. Göra en mer djupgående analys av cupmatcherna och våra försäsongsmatcher, gå ännu djupare i dem och ta fram klipp och ge feedback till spelarna. Analysera grejer mer i detalj helt enkelt. GPS-delen har jag börjat analysera mer djupgående också. Man kan hitta saker man kan grotta ned sig i, som man kanske inte har så mycket tid till annars.

– Grejen är att vi sitter på en massa data hela tiden. Vi får in en massa data från GPS:erna. Matcher kan man dissikera på jättedjup nivå. När man väl är inne i säsong så blir det kanske svårt att grotta ned sig allt för mycket. Den här perioden har varit bra för den delen, att kunna gå in i detalj på saker och ting.

– Jag tror absolut att i de bästa världarna så skulle vi kunna analysera allt så djupgående som möjligt hela tiden, för att kunna se trender och mönster över tid. Men nu så får man prioritera, och då är det viktigaste att man har en klar bild av vad man vill göra och vad man vill få ut av datan.

Chavez har märkt att den uppskjutna säsongsstarten tagit hårdare på vissa grupper inom klubben än andra.

– Först och främst så tror jag av det är en svår situation vi lever i och självklart så påverkar det hela klubben. Men jag tror också att vi hanterar det på olika sätt som individer. Rent mentalt tror jag tränarna och ledarna kan hantera det på ett bra sätt, men det är framför allt spelarna som blir påverkade. Det ser man ju. Det är en utmaning att få dem på rätt spår igen. Vi har haft en lång förberedelse inför säsongen och dom har jobbat otroligt hårt för att vara i slag till premiären.

– Men med det sagt så finns det kanske möjligheter när starten skjuts upp, att man får ta den här tiden och fortsätta träna på sitt spelsätt och kanske skruva på vissa delar. Dessutom så har vi har nya spelare i laget så det kan passa dom för att komma in i laget på ett bättre sätt också. Man får hitta ljusglimtarna i allt det här.

– Det är också intressant det här med hur och när vissa lag väljer att ta ledighet till exempel, vart man är planeringsmässigt och hur formen ser ut. Alla gör på olika sätt utan att ha facit, konstaterar Mario Chavez.

Foto: bildbyrån