Nyheter

Chevron
”Hans insatser för svensk fotboll har haft stor betydelse”

”Hans insatser för svensk fotboll har haft stor betydelse”

En av svensk elitfotbolls stora ledare, Gunnar Larsson, har avlidit i sviterna av Covid 19. Larsson var hedersordförande i IFK Göteborg och ledde under 19 år ett IFK Göteborg som vann UEFA-cupen två gånger och som regelbundet spelade i Champions League.

En av de viktigaste personerna inom Göteborgsfotbollen har lämnat jordelivet”, skriver ett IFK Göteborg i stor sorg på sin hemsida, men också hela den svenska elitfotbollen sörjer idag Gunnar Larsson.

IFK Göteborg tog under 19 år med Gunnar Larssons ledning två titlar i UEFA-cupen, tio SM-guld och tre titlar i Svenska Cupen. Under 90-talet så spelade Blåvitt regelbundet i Champions Leagues gruppspel där klubben bland annat mötte och besegrade FC Barcelona, Manchester United och AC Milan.

Efter tiden som ordförande så fortsatte Gunnar Larsson att vara aktiv i IFK Göteborg, dels genom valberedningen och dels genom att vara hedersordförande. Gunnar Larsson var även ordförande i Riksidrottsförbundet (RF) mellan åren 2001-2005. 

Gunnar Larsson var engagerad socialdemokrat och satt många år som kommunalråd och som ordförande i Göteborgs kommunfullmäktige. 1986-1995 var Gunnar ledamot i Förbundsstyrelsen på Svenska Fotbollförbundet och efter det vice ordförande i Svensk Elitfotboll. Sedan 2008 var Gunnar Larsson ordförande för Idrottsmuseet i Göteborgs styrelse. 

– Jag var generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet under några av de år som Gunnar var ledamot i styrelsen. Där drev han många av elitfotbollens frågor och var en viktig kugge i Göteborg som var huvudort för EM som vi arrangerade 1992. Hans insatser för svensk fotboll har haft stor betydelse för utvecklingen, säger Lars-Christer Olsson nuvarande ordförande i Svensk Elitfotboll.

I slutet av mars fyllde Gunnar Larsson 80 år.

Vila i frid Gunnar Larsson (1940-2020)

Foto: bildbyrån