Nyheter

Chevron
Hjalmar Ekdal Månadens Spelare i september

Hjalmar Ekdal Månadens Spelare i september

Djurgårdens Hjalmar Ekdal gjorde mål i tre raka matcher i september och plockar hem priset som Månadens Spelare i Allsvenskan.

– Det är superkul och en ära, såklart. Men det var den månaden och nu gäller det att inte nöja sig utan att istället se framåt och fortsätta gasa, säger Ekdal.

Motivering: Serieledande Djurgården tog tio av tolv möjliga poäng i september och Hjalmar Ekdal var en viktig kugge såväl bakåt som framåt. Tre insläppta mål för hela laget och tre mål framåt för Ekdal på fyra matcher är ett starkt facit för mittbacken.

– Vi har spelat bra som lag och hittat ett bra recept på hur vi ska spela. Vi har bra stämning och har hittat ett sätt att spela fotboll som passar våra spelare. Det har flutit på helt enkelt och för egen del har jag blivit mer stabil och mer mogen i mitt spel, säger Ekdal.

Och nu får du priset som Månadens Spelare i Allsvenskan, vad betyder det för dig? 

– Det känns superbra, såklart. Det är kul att man som back kan få vinna ett sådant pris. Det har väl till stor del att göra med att jag smällt in tre baljor vilket är rätt unikt för en mittback. Jag känner att jag utvecklas hela tiden och så har jag haft flytet att göra tre mål. Jag har hängt kvar uppe i straffområdet och fått bra bollar. Och sedan har jag varit kylig när jag väl fått lägena, säger han.

Djurgården leder serien och Hjalmar Ekdal känns numera given i mittförsvaret. Men annat var det när han hämtades in inför säsongen.

– Det har gått jävligt snabbt och jag hade jag faktikt inte räknat med att spela så mycket som jag gjort om jag ska vara ärlig. Det tror jag ingen hade räknat med. Jag kom till klubben som en rätt anonym spelare med Djurgårdsmått mätt. Jag fick chansen, tog den och det har varit bra för mitt självförtroende. Jag har vuxit in i spelet steg för steg.

Hjalmar Ekdal nominerades till priset tillsammans med lagkamraten Magnus Eriksson och IFK Norrköpings Samuel Adegbenro.

Vinnaren får 10 000 kronor från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang i klubben.

Månadens spelare kommer att utses sju gånger per säsong. I juryn sitter samtliga 16 lagkaptener samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan spelas. Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna.

En totalsumma räknas sedan samman där media, lagkaptener och supportrar står för varsin tredjedel och en vinnare utses.

Juryn
Irma Helin (discovery+), Jens Fjällström (discovery+), Petra Svensson (discovery+), Alexander Axén (discovery+), Per Bohman (Sportbladet), Noa Bachner (Expressen), Daniel Kristoffersson (Expressen), Daniel Nannskog (SVT Sport), Olof Lundh (TV4), Martin Petersson (Fotbollskanalen), Richard Henriksson (Radiosporten), Johan Esk (DN), Patrick Ekwall (FotbollDirekt), Fredrik Jonsson (Hallandsposten), Henrik Skiöld (TT), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Lasse Hansson (Barometern), Christer Gustafson (Norrköpings Tidningar), Max Wiman (Sydsvenskan), Robert Laul (GP), Fredrik Carlsson (Nerikes Allehanda), Daniel Meisels (UNT), Simon Carlsson (Hallands Nyheter), Mattias Balkander (GP), Markus Wulcan (GT), Niclas Åkerström (Östersunds-Posten), Mattias Larsson (Kvällsposten), Jerry Nilsson (Blekinge Läns Tidning), Anders Bengtsson (Offside), Fredrik Narvelid (Karlskoga Tidning), Marcus Birro (Studio Allsvenskan), Oskar Månsson (Fotboll Sthlm), Svante Samuelsson (SEF), Anders Falk (Unibet)