IF Elfsborg och Hammarby vidare till semifinal

Söndagens kvartsfinaler stod för underhållande matcher med stor dramatik. IF Elfsborg och Hammarby gick vinnande ur sina respektive kamper och möts i semifinal nästa helg.

IF Elfsborg – IFK Göteborg 1-0

Först ut i söndagens kvartsfinaler i Svenska cupen var IF Elfsborg och IFK Göteborg i ett västkustderby på Borås Arena. Förutsättningarna för fin fotboll var goda med strålande vårsol och storpublik från både hemma- och bortalag. Och fin fotboll skulle det bli.

Första halvleken var böljande där hemmalaget Elfsborg började bäst med Jacob Ondrejka i spetsen. 19-åringen har stått för högklassiga insatser under försäsongen och i Svenska cupens gruppspel och har varit Boråslagets stora utropstecken. Men halvlekens bästa målchans stod Tobias Sana för när han dribblade, skottfintade och sedan sköt bollen i ribban. Lagen gick till halvtidsvilan mållösa.

Det skulle dröja till den 65e minuten innan vi fick se matchens första mål. Målskytten var, givetvis, Jacob Ondrejka med ett läckert distansskott som betydde 1-0 till boråsarna. Blåvitts slutforcering blev aldrig av och Elfsborg höll emot resten av matchen.

1-0-vinsten betyder att Elfsborg är det andra laget som gått vidare till semifinal i årets upplaga av Svenska cupen.

Hammarby – IFK Norrköping 3-2

Storpublik var det även i de södra delarna av Stockholm när Hammarby tog emot IFK Norrköping inför drygt 15 000 åskådare. Hemmalaget började piggast i en fysisk match där domare Kristoffer Karlsson hade mycket att göra matchen igenom. Men efter den pigga inledningen av Bajen, var det IFK Norrköping som tog ledningen genom Christoffer ”Totte” Nyman. Bara några minuter senare hade han fördubblat sin målproduktion efter att ha, via en grönvitspelare, fått bollen bakom nät.

Totte som missade större delen av förra säsongen på grund av skador är tillbaka med bravur. Han gjorde två mål i den senaste matchen i Svenska cupen och han gjorde lika många i dag.

Trots Tottes målform var detta Hammarbys dag. Strax innan pausvilan hade Nahir Besara kvitterat – framspelad av Astrit Selmani, som var en av matchens giganter. Andra halvlek var bara fem minuter gammal innan Hammarby utjämnat genom Darijan Bojanić. Men det skulle bli mer.

I den 58 minuten sätter nämnda Astrit Selmani segermålet på straff bakom en chanslös Oscar Jansson i Norrköpingsmålet. En enastående vändning som tar Hammarby vidare till semifinal i Svenska cupen där de kommer få möta IF Elfsborg hemma på Tele2 Arena nästa helg.