I dagens Linköping är det damallsvenska LFC som bär stadens elitfotbollsfana. I allsvenska sammanhang står man i skuggan av lillebror Norrköping och historiskt sett har även närliggande Åtvidabergs FF överglänst Sveriges femte största stad. Men när vi blickar tillbaka så hittar vi två Linköpingsklubbar som på 1970-talet fick pröva sina vingar i Allsvenskan: IF Saab och BK Derby.
IF Saab var, precis som namnet avslöjar, en förening starkt kopplad till det industriella hjärtat i Linköping, Saab AB. Tänkt som en förening för fabrikens anställda startades elva idrottssektioner upp 1941, varav fotboll var en av dem. Efter ett par år i “klass 3”, den då lägsta nivån i regionen, fick laget vind i ryggen och började sakta men säkert marschera uppåt i seriesystemet. Kulmen på framgångssagan kom 1973 när IF Saab, efter ett par misslyckade försök under tidigare år, blev den första klubben någonsin att representera Linköping i fotbollens finrum.
Säsongen 1973 i Allsvenskan blev dock en tuff prövning för Saab. Som nykomlingar ställdes man inför hårt motstånd från etablerade allsvenska klubbar, och trots tappert kämpade så lyckades man inte hålla sig kvar. Laget slutade sist i tabellen och åkte ur efter endast en säsong. I toppen av tabellen slutade istället länskonkurrenten Åtvidabergs FF.
Efter nedflyttning hade man varken den ekonomiska eller sportsliga förmågan att återvända till en toppnivå. Men innan Saabs storhetstid kom till sin ända så spelades många heta och känslofyllda derbyn mot ett annat Linköpingslag som var på uppgång.
Stadsrivalen som upprepade historien
Knappt 30 år innan IF Saab såg dagens ljus grundades nämligen en annan klassisk Linköpingsklubb. Trots lite motvind under de tidiga åren var BK Derby inte långt ifrån att kvala in till den första upplagan av Allsvenskan 1924. Efter att ha gått miste om den möjligheten skulle det istället ta över femtio år innan man återigen fick chansen – men då tog man vara på den.
Efter decennier av stabilt spel i de lägre divisionerna var BK Derby under 60- och 70-talet en stark utmanare i de högre divisionerna, och rivaliteten med IF Saab gav upphov till flera klassiska matcher i Linköpings fotbollshistoria.
– Under flera år möttes Saab och Derby i de högre divisionerna. De matcherna var riktigt heta, både på och vid sidan av planen. Jag som var med då kommer fortfarande ihåg spänningen på läktaren mellan oss supportrar, säger Dag-Iwe Johansson, idag ordförande i BK Derbys supporterförening.
Men efter att Saab nått Allsvenskan och trillat ur 1973 var det slutligen Derbys tur. 1976 lyckades man med bedriften att kvalificera sig för Allsvenskan.
– Med en kvart kvar i den sista hemmamatchen mot Hudiksvall fick BK Derby en frispark. Jag satt på läktaren och såg Lasse Richt skruva in bollen i straffområdet. Och där kom Uffe Spångberg och mötte med sin panna och satte 3-2. Det satt hårt inne, men marginalerna var på vår sida, säger Dag-Iwe Johansson om det avgörande målet som säkrade avancemanget för Derby.
Ettårigt gästspel – men drömmen om Allsvenskan finns kvar i stan
Precis som för sin föregångare blev det en kort resa i Sveriges högsta serie. Säsongen 1977 blev en kamp mot övermakten där Derby till slut slutade på sista plats i tabellen och åkte ur efter endast en säsong. Laget vann tre matcher på hemmaplan men tog endast en poäng borta, mot AIK.
Efter nedflyttningen från Allsvenskan hade BK Derby svårt att hitta tillbaka till samma nivå. Precis som för IF Saab blev ekonomin en utmaning och under 1980-talet genomgick klubben flera förändringar. Ett försök att slå ihop sig med IF Saab och bilda Linköpings FF 1981 var ett djärvt drag för att skapa en starkare fotbollsklubb i staden, men samarbetet blev kortlivat och upplöstes efter bara några år. Idag bedriver bara en av de två klubbarna fotbollsverksamhet – BK Derby, som numer satsar på breddverksamhet och ungdomar, samtidigt som seniorlaget under de senaste åren spelat i division 4 eller 5. Istället är det division 2-laget BK Ljungsbro som är den mest framgångsrika Linköpingsklubben i seriesystemet på herrsidan.
– Jag tror att det krävs mer samarbete mellan klubbarna i staden och såklart med kommunen och näringslivet för att vi ska kunna se allsvensk fotboll i Linköping igen. Men drömmen lever, säger Dag-Iwe Johansson.