Kjartansson matchvinnare i derbyt

Vidar Örn Kjartanssons 2-1-mål i den första halvleken stod sig hela vägen ut. Därmed tog Hammarby tre tunga derbypoäng hemma mot Djurgården.

Djurgården har inlett säsongen strålande och var såväl serieledare som obesegrade inför derbyt mot Hammarby.

”Bajen” i sin tur har haft det tyngre än förväntat, och Stefan Billborns mannar var något pressade när de gav sig ut på Tele 2 Arenas konstgräsmatta.

Djurgården stod som bortalag, men spelade på sin hemmaplan och kändes onekligen som hemma under matchinledningen. Mohamed Buya Turay avancerade framåt i banan och var en jätteparad av Gianluca Curci från att ge DIF ledningen.

I stället borde Vidar Örn Kjartansson ha gett hemmalaget ledningen efter fint förarbete av Muamer Tankovic, men avslutet tog på täckande DIF-back och utanför.

Det skulle dock bli Hammarby som bröt dödläget. Imad Khalili trädde in bollen mellan Djurgårdens mittbackar, Nikola Djurdjic tog emot, löpte sig fri och placerade bollen stolpe in.

Hammarby fortsatte föra initiativet och Djurdjic var en ribbträff från att utöka till 2-0.

En kvittering av Djurgården hängde inte direkt i luften, men trots det föll den efter knappa halvtimmens spel. Dennis Widgren upphävde offsiden, Aslak Witry blev fri och spelade in till Buya Turay som kunde nicka in bollen i öppet mål.

Hammarby skulle dock återta ledningen innan pausvilan, sedan Darijan Bojanic inläggsfrispark letat sig förbi alla förutom Kjartansson. Islänningen stötte in bollen vid den bortre stolpen.

Den andra halvleken var inte alls lika rik på chanser. Djurgården fick stundtals till ett rätt bra tryck, men hade förtvivlat svårt att skapa chanser.

I stället var Simon Sandberg en hårsmån från att sätta 3-1 med tio minuter kvar, men Erik Berg kunde rensa undan på mållinjen.

I slutändan blev dock Hammarby derbysegrare denna söndag och bärgade därmed sin andra trepoängare den här säsongen. För Djurgården blev det säsongens första förlust, men trots det kommer man att ligga kvar i toppskiktet när den sjätte omgången summeras.