Nyheter

Chevron
Månadens tränare utses i Allsvenskan och Superettan – Supportrarna med och utser vinnare

Månadens tränare utses i Allsvenskan och Superettan – Supportrarna med och utser vinnare

Från och med säsongen 2021 utses, utöver Månadens spelare, även Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan. En jury bestående av samtliga klubbars tränare, utvalda sportjournalister och supportrar utser vinnaren varje månad.
– Vi är glada att nu även kunna involvera supportrarna i våra utmärkelser och att samtidigt också addera en utmärkelse till, till Månadens spelare, genom att även utse Månadens tränare, säger Calle Stjerna, varumärkeschef på Svensk Elitfotboll.

Utmärkelserna Månadens Spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och i Superettan utses av Svensk Elitfotboll i samarbete med Unibet. Priset går till en spelare eller tränare i Allsvenskan och en spelare i Superettan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden. Varje vinnare av Månadens spelare och Månadens tränare i respektive liga får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till valfri verksamhet i klubben.

Månadens tränare kommer att utses sju gånger per säsong i vardera liga. I juryn sitter samtliga 16 huvudtränare samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas. Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna genom en omröstning på allsvenskan.se och superettan.se. En totalsumma räknas sedan samman där media, lagkaptener och supportrar står för varsin tredjedel och en vinnare utses.

– Vi är glada att vi efter gemensamma önskemål hittat lösning att involvera supportrarna i de här utmärkelserna. Tillsammans med tränarna själva och sportjournalister så är supportrarna de som följer våra Allsvenskan och Superettan allra närmast – och allra mest passionerat. Därför känns det också som en självklarhet att de blir en del i att utse dessa priser, säger Anders Falk, sponsorchef på Unibet.

– Tiden är kommen att utse även den bästa tränaren i Allsvenskan och Superettan. Det är tränarna som är regissörerna bakom framgångarna och de förtjänar att uppmärksammas mer kontinuerligt. Att vi utser Månadens tränare knyter dessutom naturligt an till det vi gör inom ramarna för Unicoach, menar Calle Stjerna.

På samma sätt som Månadens tränare utses också Månadens spelare i Allsvenskan och Superettan. En jury bestående av samtliga lagkaptener samt sportjournalister från riksmedia och lokalmedia röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna. En totalsumma räknas sedan samman där media, lagkaptener och supportrar står för varsin tredjedel och en vinnare utses.

Vilka som ingår i jurygrupperna kommer att presenteras på allsvenskan.se samt superettan.se.

Tidsplan för Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan:
April
Maj
Juli
Augusti
September
Oktober
November

Tidsplan för Månadens spelare och Månadens tränare i Superettan:
April
Maj
Juni
Augusti
September
Oktober
November

FOTO: Bildbyrån