Mannen med guldhandskarna

14 februari 2024

De flesta spelarna som spelar i Allsvenskan vinner aldrig ett SM-guld. Några få får vara med om dubbla guld och ytterst få tar fler än så. Thomas Ravelli har vunnit åtta stycken. Det kunde till och med varit nio.

– Jag var reservmålvakt i Öster när vi vann 1978. Men eftersom jag inte spelade några matcher fick jag ingen medalj. Jag brukar räkna att jag har åtta och ett halvt guld, säger målvaktslegendaren.

Det första guldet kom just med växjöklubben Östers IF 1980. Det är också ett av gulden som sticker ut för Thomas Ravelli.

– Det var första året jag var förstemålvakt och ordinarie i laget. Tio år senare tog jag mitt första med Blåvitt och det är också väldigt speciellt. Det är de två som sticker ut, säger han.

Med sina åtta SM-guld är Ravelli två före Erdal Rakip och Johan Dahlin, som har sex guld vardera med Malmö FF. Faktum är att flera av dagens MFF-spelare som skulle kunna nå ikapp om allt går skåningarnas väg de kommande åren. Förutom Johan Dahlins sex guld har Oscar Lewicki och Anders Christiansen fem vardera.

Thomas Ravelli hade tidigare rekordet för flest antal matcher i Allsvenskan (416 stycken), men har fått se sig passerad av både Sven Andersson och Andreas Johansson. Länge hade han också rekordet för flest landskamper i det svenska herrlandslaget. Men där passerades han av Anders Svensson för ett par år sedan.

– Jag trodde nog aldrig att de rekorden skulle slås. Men man inser att det tar sin tid och sedan slås de. Det tuffa i Allsvenskan nu jämfört med på min tid är att om du är duktig nog så får du chansen utomlands. Då blir det svårare för spelarna att slå rekord, säger Ravelli.

Förutom att han tagit flest SM-guld toppar Thomas Ravelli också listan över flest hållna nollor i Allsvenskan med 168 stycken. Men det är tydligt vad av alla prestationer som betyder mest.

– SM-gulden är det största. Det låter osannolikt med åtta stycken. Nu i efterhand känns det väldigt bra. Jag var nog ganska duktig trots allt. Trots att jag aldrig gjorde någon längre sejour utomlands blev jag vald både till världens näst bäste och tredje bäste målvakt. Jag kom ju sjua i omröstningen om världens bästa fotbollsspelare 1994. Ibland får jag nypa mig i armen, säger Ravelli.