Maratonallsvenskan

11 januari 2024

Fram till 1957/1958 inleddes en allsvensk säsong på hösten och avslutades på våren. Men de tuffa väderförhållandena i landet gjorde att schemat lades om. Det gav den längsta Allsvenskan i historien. 

Den 3 augusti 1924 gick startskottet för den första allsvenska säsongen någonsin. Under hösten 1924 spelades elva omgångar, som följdes av lika många under våren 1925. Till sist avslutades det med att GAIS blev de första allsvenska mästarna någonsin. Därefter fortsatte Allsvenskan att spelas höst till vår, med ett långt vinteruppehåll däremellan, under många år. Efter flera diskussioner om förutsättningarna för detta upplägg, där väder- och klimatförhållanden var det tyngsta argumentet, förändrades allt inför VM-året 1958.

På Svenska Fotbollförbundets årsmöte den 23 mars 1957 beslutades det om en omläggning av det svenska seriesystemet. Spel på höst/vår skulle istället bli en vår/höst. För att komma i fas med beslutet var förbundet tvunget att ta yttterligare ett unikt beslut. Säsongen som påbörjades hösten 1957 och gick över i våren 1958 förlängdes med ännu en höstsäsong. Det innebar att lagen mötte varandra tre gånger istället för två och att serien bestod av 33 omgångar istället för de vanliga 22. Säsongen fick namnet “Maratonallsvenskan”. 

Vinnaren av historiens längsta allsvenska blev slutligen IFK Göteborg, som lyckades spela ihop 47 poäng. Lika många samlade tvåan IFK Norrköping på sig, men med en sämre målskillnad fick man se von Rosens pokal gå till västkusten. Även i skytteligan hittade vi “Blåvitt” och “Peking” högst upp i form av Bertil “Bebben” Johansson och Henry “Putte” Källgren med 27 mål vardera. I botten av tabellen hamnade de båda nykomlingarna Motala AIF och IFK Eskilstuna. Orättvisan i att sex lag fick fler hemmamatcher då? Det kompenserades helt enkelt genom att det ekonomiska nettot delades lika mellan klubbarna.   

1959 års allsvenska hade säsongspremiär den 19 april och sedan dess har Allsvenskan spelats från vår till höst. Under de senaste åren har diskussionen om spelordningen återupplivats. Många förespråkar en omläggning till höst/vår för att vara bättre i fas med andra ligor i Europa. De som håller fast vid nuvarande koncept lutar sig bland annat fortfarande mot de svenska väderförhållandena.