Mästarklass från Häcken

BK Häcken åkte på en utvisning i första halvlek, men vann ändå seriefinalen mot IF Elfsborg med 3–1.

BK Häcken – IF Elfsborg: 3–1
Regerande mästarna BK Häcken visade upp ett stort kunnande och offervilja när man vann hemma mot serieledande IF Elfsborg, trots att Ibrahim Sadiq visades ut i slutet av den första halvleken vid ställningen 1–1. Innan dess hade Jeppe Okkels gett gästerna ledningen på en patenterad omställning och Tobias Sana kvitterat för hemmalaget.

Häcken bytte formation i paus och fick utdelning direkt när Mikkel Rygaard och Amor Layouni kombinerade fram till inte bara ett utan två mål. Rygaard satte 2–1 med ett lågt avslut i fritt läge, medan Layounis 3–1-mål var ett långskott som gick i nät via en bortaspelare.

Degerfors IF – BP: 2–0
Degerfors sju senaste matcher i Allsvenskan: fem förluster, och dubbla segrar mot BP. Det står klart efter att Degerfors återigen gjort två sena mål och vunnit lördagens möte mellan lagen. Gustav Granath svingade in 1–0 på volley efter ett långt inkast i den 80:e minuten, innan inhopparen Gustav Lindgren rundade målvakten och rullade in 2–0 på stopptid. Degerfors lämnar därmed kvalplatsen och går upp på treddonde plats, men nedputtade AIK har chans att replikera senare i omgång 17.

Halmstads BK – Varbergs BoIS: 0–5
Om du ska vinna med rekordsiffror finns det få matcher som passar bättre att göra det i än ett derby. Varbergs BoIS 5–0-kross av Halmstads BK kom dessutom i lejonets kula, och inleddes då Robin Tranbergs låga skott inte kunde hållas av Malkolm Nilsson Säfqvist i HBK-målet i den tolfte minuten. Bara fyra minuter senare placerade Luke Le Roux in 2–0, och i kort efter det tvingades Nilsson Säfqvist byta med en skada.

BoIS visade ingen pardon mot ersättaren Malte Påhlsson, utan ökade på till både 3–0 och 4–0 innan pausvilan. Båda gångerna var Eliton Junior säker i avslutningarna för gästerna. En knapp halvlek senare satte Oliver Stanisic 5–0 på hörna och säkrade därmed Varbergs största seger under deras 3,5 år i Allsvenskan. Segern innebär även att man lämnar jumboplatsen åt IFK Göteborg, som spelar sin match i omgång 17 imorgon.