När Blåvitt ville lära skåningarna att räkna

31 december 2023

Malmö FF har tagit 23 SM-guld, IFK Göteborg har 18 stycken. Kutymen är att en klubb får sätta en stjärna över sitt klubbmärke när man nått tio SM-guld. Det betyder alltså två stjärnor vid 20 SM-guld. Enkelt att förstå och ingenting att bråka om, eller?

Efter att ha dominerat svensk fotboll på 80- och 90-talet klev IFK Göteborg upp som meste svenska mästare med sitt 15:e SM-guld 1994. Malmö FF hade då 14 SM-titlar och skulle dessutom ramla ner i Superettan några säsonger senare. Blåvitt vann nya SM-guld både 1995 och 1996. Fotbollens framtid såg olika ut i Sveriges andra och tredje stad strax innan millennieskiftet.

Den skånska svackan skulle dock bli kortvarig. De himmelsblå tog sig snabbt tillbaka till Allsvenskan, sålde Zlatan Ibrahimovic till Ajax och tog sitt första guld på 16 år när Jon Inge Höiland slog in en straffretur och säkrade segern mot IF Elfsborg i den sista omgången 2004. Fortfarande var det en bit upp till Blåvitts 17 titlar och marginalen växte när göteborgarna bärgade sitt 18:e guld 2007. 

Men vad ingen visste då, som vi vet nu, är att Malmö FF skulle bli den stora dominanten i svensk fotboll under 2010-talet. SM-guld 2010 och 2013 gjorde att MFF hade 17 titlar. Då valde skåningarna att, inför säsongen 2014, sy fast en andra stjärna på bröstet. Anledningen var att klubben räknade in sina tre vinster i seriespelet (1985, 87 och 89) då Allsvenskan spelades med SM-slutspel. Den andra stjärnan rörde upp känslor – inte minst i Göteborg. Göteborgskamraterna var trots allt fortfarande klubben med flest SM-guld och närmast den andra stjärnan. Reklamombudsmannen fick ta emot en mängd anmälningar från flera olika allsvenska klubbar.

– Anmälarna hävdar att de två stjärnorna skulle vara vilseledande, sa Gunilla Welander, jurist på RO, till Skånska Dagbladet redan i januari. Till slut gav sig också Blåvitt in i diskussionen.

Strax efter att den årliga Pisa-rapporten, en internationell studie som kartlägger kunskaps- och utbildningsnivån världen över, publicerats meddelade Blåvitt att man tagit fram matematikhäftet ”Räkna med Blåvitt!”.

”Den senaste Pisa-rapporten signalerade att allt inte står rätt till när det gäller matematikkunskaperna inom den svenska skolan. I Skånetrakten verkar det vara riktigt illa ställt, långt värre än i övriga riket”, skrev IFK Göteborg i ett pressmeddelande och fortsatte:

”Förhoppningen är att öka de matematiska kunskaperna hos nuvarande och framtida generationer skåningar och därmed ställa saker och ting till rätta.”

Andrej Häggblad Hristov, dåvarande marknadschef i IFK Göteborg, kommenterade också situationen till Sportbladet inför lagens möte i april 2014.

– Vi tror gott om Malmö FF och utgår från att de har räknat fel som en direkt konsekvens av bristande undervisning. Sveriges näst mest framgångsrika förening ska nämligen inte behöva överdriva sina meriter.

Malmö FF tog räknehäftet med ro.

–  Kul! Det är ett roligt initiativ från IFK Göteborg. Man måste kunna skämta. Det har vi inga problem med, sa sportchefen Daniel Andersson till Sportbladet och fortsatte:

– Vi är stolta över våra 20 guld. Vi fick guldmedaljer de åren vi vann serien även om vi inte vann slutspelet sedan. Jag är stolt över MFF:s historia på samma sätt som IFK Göteborg ska vara stolt över sin. Det är två giganter i svensk fotboll.

Malmö FF blev på nytt mästare 2014 och tangerade då Blåvitts 18 titlar. Men den andra stjärnan fick inte vara kvar. Efter att Svensk Elitfotboll (SEF) tagit fram ett gemensamt regelverk stod det klart att Malmö FF från och med säsongen 2016 inte fick spela med två stjärnor. Det nya regelverket säger att det krävs tio SM-titlar, efter Svenska fotbollförbundets definition, per stjärna på tröjan.

– Det här handlar kanske mer om prestige än något annat men uppenbarligen var det en viktig fråga, inte minst för många supportrar. Det krävdes att vi behandlade den väldigt seriöst. Nu finns det i alla fall en ligaöverenskommelse även om den får vänta till 2016. Det är beslutat och klart, och nu kan vi förhoppningsvis lägga detta ”Stjärnornas krig” bakom oss, sa Mats Enquist, dåvarande generalsekreterare i SEF, till Sportbladet 2015.

Efter att ha vunnit Allsvenskan både 2016 och 2017 fick Malmö FF äntligen sy fast en andra stjärna på den himmelsblå tröjan.