Nyheter

Chevron
När “Mattigol” lämnade sitt Borås

När “Mattigol” lämnade sitt Borås

Christer Mattiasson blev “Mattigol” med AIK-supportrarna efter sin övergång till klubben 1999. De gamla supportrarna i IF Elfsborg var dock måttligt förtjusta i försäljningen, vilket de också visade när anfallaren återvände till Borås.

Övergång:
Christer Mattiasson, från Elfsborg till AIK, januari 1999

Vem var han? 
Mattiasson var född och uppvuxen i Borås, och det stora fotbollsgenombrottet fick han i kvartersklubben Byttorps IF. Laget gick från division 5 till 3 och under de tre säsongerna gjorde anfallaren hela 90 mål. Det öppnade dörrarna till elitfotbollen och stadens stora lag, IF Elfsborg. 1992 kom Christer Mattiasson dit och hjälpte så småningom de gulklädda att avancera upp från andradivisionen. Året efter, 1997, vann den skrockfulle boråsaren både mål- och assistligan i Allsvenskan och blev per automatik en av Sveriges hetaste fotbollsspelare.

Vad skedde? 
1999 befann sig AIK i en privilegierad position som innebar att man kunde värva i princip de svenska spelare man ville, och nu fanns konkret intresse för Christer Mattiasson. Elfsborg hade precis lyckats undvika kval i Allsvenskan, medan AIK var regerande mästare. Övergången blev också av, mycket tack vare möjligheten för Mattiasson att få spela Champions League-fotboll. 

Hur blev reaktionen?
Elfsborgssupportrarna blev förstås besvikna när skyttekungen försvann till en annan klubb i Sverige, vilket märktes när Mattiasson gjorde sitt första besök som AIK-spelare på Ryavallen. Anfallaren möttes av många burop, men också hårda dueller från motståndarlagets spelare, inte minst då målvakten Anders Bogsjö.

Hur gick det?
Visst fortsatte Mattiasson att göra mål i AIK. Laget vann visserligen inte Allsvenskan under 1999 – man var en poäng bakom Helsingborgs IF – men tog sig däremot till Champions Leagues gruppspel och vann därtill Svenska Cupen. Christer Mattiasson var inte given startspelare i alla matcher, men han tog hem lagets interna skytteliga i Allsvenskan med sina tio fullträffar. Speltiden begränsades dock av den hårda konkurrensen – inte minst från nyförvärvet Andreas Andersson, som värvats för närmare tjugo miljoner kronor. Det fick Mattiasson att överväga en flytt bort från AIK, men först 2001 togs steget när norska Lilleström kallade.

Vad hände sedan? 
Christer Mattiasson blev kortvarig i Lilleström och hamnade så småningom i Djurgården. Såväl då som tidigare fanns chansen att återvända till Elfsborg, men han ville att man “skulle komma ihåg mig som en bra spelare i Borås”. Efter Djurgården fortsatte karriären hos IF Brommapojkarna, innan Mattiasson 2007 började att satsa på tränaryrket. Det tog honom sedermera tillbaka till Allsvenskan, först i BP och idag i IK Sirius.