Nyheter

Chevron
Nedräkning: Blåvitt hoppas vårsolen värmer

Nedräkning: Blåvitt hoppas vårsolen värmer

Poya Asbaghi har fått mandat att inleda något nytt i IFK Göteborg i år då 4-4-2 blir 3-4-3.
– Det är upp till oss att tillsammans med Poya bevara det som är Blåvitt och utveckla det, säger lagkaptenen Sebastian Eriksson.

Poya Asbaghi stod för en av de häftigaste tränarinsatserna på länge på elitnivå i Sverige då han räddade Gefle IF kvar i Superettan ifjol med en nästintill diametralt annorlunda typ av fotboll som man tidigare gjort sig kända för i föreningen. Nu går den 32-årige tränaren vidare till nästa utmaning: IFK Göteborg.

Efter en tiondeplats i Allsvenskan ifjol byter man ut 4-4-2 mot fokus på ett spelskickligt 3-4-3. Flera rutinerade spelare har lämnat laget, men Asbaghi är glad över att ha en ung, hungrig och utvecklingsbar trupp till förfogande.

– Det som talar för att vi hela tiden ska fortsätta utvecklas och göra en bra säsong är att vi vaknar varje dag, kommer till träningen och tänker inte så mycket på det som händer utanför, säger Asbaghi i en intervju med TV4 Fotbollskanalen under upptaktsträffen.

– Vi har en inställning som säger: hur blir jag bättre? Hur blir jag som individ bättre och hur blir vi som lag bättre? Så kommer vi vara hela säsongen, det är min känsla, och är vi det då gör vi en bra säsong, säger Poya Asbaghi.

En av de mer meriterade spelarna som finns kvar är lagkaptenen Sebastian Eriksson. Tillsammans med spelare som Tobias Hysén och Emil Salomonsson hoppas han att man kan ha kvar en del av den gamla identiteten i det nya man försöker bygga.

– Förra säsongen var tuff på många sätt, och mitt i det hade vi samma krav på oss som vi haft i många år, men vi hade inte de förutsättningarna. Då blev det väldigt jobbigt. Det känns inte som att vi har den pressen på oss i år, säger IFK Göteborgs lagkapten Sebastian Eriksson under upptaktsträffen i ett klipp som finns att se på fotbollskanalen.se.

– Vi har tappat många duktiga fotbollsspelare med rutin. Samtidigt är några kvar som har varit i klubben länge, som vet hur det funkar, och det är upp till oss att föra det vidare, att vi tillsammans med Poya bevarar det som är Blåvitt och utvecklar det.

Den tidigare mittfältaren Eriksson väntas i år bli en av tre startande mittbackar i IFK, något han inte såg fram emot till en början, men med Asbaghis spelsätt växte den uppgiften på 29-åringen.

– För mig är mittback att stå och peta i näsan när de andra anfaller, men det är inte riktigt så med Poya, han vill inte att vi ska spela så. Jag får väldigt mycket boll och i vissa matcher kan jag kanske till och med gå upp på mitten ibland, säger Sebastian Eriksson.

Placering 2017:
Slutade 10:a i Allsvenskan

Spelare in: Carl Starfelt, Vajebah Sakor, Amin Affane, André Calisir, Victor Wernersson, Mikael Ingebrigtsen, Mikkel Diskerud och Giorgi Kharaishvili

Spelare ut: Thomas Rogne, John Alvbåge, Martin Smedberg-Dalence, Sören Rieks, Mikael Boman, Pontus Dahlberg (lämnar i sommar) och Abdul Razak

Källa övergångar: fotbolltransfers.com