Nyheter

Chevron
Nedräkning: ”Fortsätter satsa ungt”

Nedräkning: ”Fortsätter satsa ungt”

IFK Norrköping fortsätter på den inslagna vägen. Även i år har managern Jens Gustafsson en ung men väldigt talangfull trupp att jobba med.
– Vi får se hur snabbt vi kan utveckla det till ett bra kollektiv, säger Gustafsson under upptaktsträffen.

Bland de sex tydliga topplagen i Allsvenskan förra året blev det IFK Norrköping som landade på den lägsta placeringen. Laget hade ändå klart närmare till Europaspel än sjundeplats, och i år hoppas managern Jens Gustafsson – som är inne på sin andra hela säsong i klubben – att det unga laget kan fortsätta att utvecklas.

Utöver att man värvat in unga men etablerade spelare som Jordan Larsson och Simon Thern har klubben även lyckats behålla stommen i laget i vinter.

– Vi har haft en höst där vi har låtit många unga spelare spela, sedan klarade vi av att hålla emot i vinterfönstret med några spelare som var intressanta för andra klubbar. Sedan gjorde vi ganska bra värvningar också tycker jag så vi står ganska bra rustade, säger Gustafsson på Allsvenskans upptaktsträff i ett klipp som går att se på fotbollskanalen.se.

– Vi har många unga spelare, med hög potential, sedan får vi se hur snabbt vi kan utveckla det till ett bra kollektiv. Det är en del av den väg som IFK Norrköping blivit framgångsrika på och det känns självklart att vi ska fortsätta på den vägen, säger Gustafsson om det ungdomliga fokuset.

När Simon Thern, som förra säsongen var på lån i AIK från holländska SC Heerenveen, skrev på för Norrköping i januari framhävde han att klubbens sätt att utveckla yngre spelare var en av sakerna som lockade med att fortsätta karriären på Östgötaporten.

– Sista tiden har IFK Norrköping stått för en attraktiv, offensiv fotboll som har utvecklat många yngre spelare som har lyckats ta steget vidare. Klart att det känns lockande att komma till det och att det har vägt in i beslutet, berättade Thern för Pekings webbsida där och då.

Konkurrensen i Norrköping är tuff där spelare som Kalle Holmberg, David Moberg Karlsson, Simon Skrabb och Alexander Jakobsen – utöver nyförvärven Thern och Larsson – ska samsas om offensiva positioner.

– Alla kommer aldrig att vara nöjda, men jag tror att vi har en bra konkurrenssituation. Bredden i truppen gör att vi kan mäta oss varje dag i träning och bli bättre där också, säger managern Jens Gustafsson.

Placering 2017:
Slutade 6:a i Allsvenskan

Spelare in: Isak Pettersson, Lars Krogh Gerson, Jordan Larsson, Simon Thern, Ian Smith, Hampus Lönn och Gustav Jansson

Spelare ut: Erik Lindell, Aslak Falch, Marcus Falk Olander, Mohanad Jeahze, Andreas Hadenius, Nikola Tkalcic, Hampus Lönn och Adin Bukva

Källa övergångar: fotbolltransfers.com