Övergångar vi minns: Mathias Ranégie

30 april 2024

Under första halvan av 2011 års allsvenska säsong hade Mathias Ranégie öst in mål. Succén ledde till en väntad flytt, men oväntad destination: ligakonkurrenten Malmö FF.

Övergång:
Mathias Ranégie, från BK Häcken till Malmö FF, 30 augusti 2011.

Vem var han? 
Ranégie växte upp i stadsdelen Majorna i Göteborg och fick sitt genombrott lite längre ner i seriesystemet. 2006 gjorde den storväxte anfallaren 25 mål på 19 matcher för Lärje-Angered i division 2 och var plötsligt ett jagat namn. IFK Göteborg vann den dragkampen, men ett ynka mål senare – och en kortare lånesejour hos nederländska Go Ahead Eagles – så skeppades Mathias Ranégie vidare till Häcken. Där var varje ny säsong mer produktiv än den förra, och under sitt tredje år smällde han in 18 bollar under säsongens första halva. Återigen bubblade marknaden av Ranégie-intresse.

Vad skedde? 
Flyttrykten hade florerat hela sommaren och spelaren själv hade tagit i hand med Häckens sportchef Sonny Karlsson om att han kunde gå vid “rätt” nivå på ett kommande bud. Ranégie hade flera gånger påtalat att utlandet lockade mest, men regerande mästarlaget Malmö FF klev in i handlingarna och betalade enligt uppgift 13 miljoner kronor för att köpa loss honom. Än idag är det en av de dyraste övergångarna som gjorts mellan två klubbar i Allsvenskan.

Hur blev reaktionen?
Enligt Sonny Karlsson så fick man “fullt upp med att prata med fans och andra intresserade människor om vad vi egentligen håller på med”. Med andra ord: många undrade hur topplaget Häcken kunde sälja sin skyttekung till en konkurrent om en europeisk cupplats. Samtidigt lugnade man de mest upprörda med att Ranégie åtminstone inte skulle tillåtas att möta Häcken i lagens kvarvarande höstmöte.

Hur gick det?
Mathias Ranégie dök upp till sin MFF-premiär iförd tröja nummer 99, men gick mållös av planen i den matchen. Och i den andra. Och tredje. Men i den fjärde, mot Halmstads BK, kom två fullträffar för anfallaren, som totalt satte tre på sju matcher i sin nya klubb. Trots den lite magra målsiffran så vann han skytteligan på 21 bollar, fem före IFK Göteborgs Tobias Hysén. Malmö FF blev samtidigt “bara” fyra i tabellen och missade, liksom sexan Häcken, spel på kontinenten under nästkommande säsong.

Vad hände sedan?
Mathias Ranégie visade prov på fortsatt målfarlighet under 2012: 10 baljor på 19 omgångar. Det resulterade i att Malmö FF kunde sälja honom med vinst till italienska Udinese. Därifrån gick Ranégie vidare till Watford och var både här och där innan Allsvenskan kallade igen. Först i form av ett lån hos Djurgården, sedan en inte lika framgångsrik återkomst till Häcken, innan karriären rundades av hos division 1-laget Syrianska FC. 2020 tog han sin sista djupledslöpning på en fotbollsplan.