Övergångar vi minns: Inge Danielsson till Helsingborgs IF

17 mars 2024

Inge Danielsson gjorde bara två säsonger i Allsvenskan men hann ändå sätta ett rejält avtryck på serien, inte minst under sitt debutår i Helsingborgs IF 1967.

Övergång:
Inge Danielsson, Ifö Bromölla IF → Helsingborgs IF, 1967

Vem var han? 
Danielsson växte upp i skånska Bromölla och beskrevs tidigt som en naturbegåvning när det gällde idrott. Han ansågs ha kunnat gå långt i flera andra sporter men valde att satsa på fotbollen, och var bland annat starkt delaktig i att Bromölla IF tog steget till division 2, Sveriges då näst högsta fotbollsserie. 1966 kom sedan det publika genombrottet när den kraftfulle forwarden överraskande togs ut i svenska landslaget och inom loppet av en vecka sänkte såväl Danmark som Eusébios Portugal.

Vad skedde? 
Tack vare landslagssuccén fanns det intresse från flera olika håll för Inge Danielsson. Han blev rekommenderad att gå till Malmö FF, men klubbens ordförande Eric Persson nobbade 25-åringen med följande motivering: “Vi väljer själva vilka spelare vi vill ha.” Istället, måhända som en sorts hämnd, gick han till värsta rivalen Helsingborgs IF.

Hur gick det?
Säsongen 1967 blev Inge Danielssons allra första i Allsvenskan, och nog visade han direkt att det var en nivå som han behärskade. Danielsson gjorde elva mål totalt, de flesta inslagna med den raka högervrist som enligt vissa kunnat mäta sig med kraften hos svenska stjärnor som Zlatan Ibrahimovic och Gunnar Nordahl. Ett av målen kom också när just MFF, som sedermera vann guldet, besegrades borta inför en rekordpublik på 29 328 åskådare. HIF slutade samma säsong trea i tabellen och “Inge Guldfot”, som han ibland kallades, visade med eftertryck att han var en pålitlig poängproducent i de stora matcherna.

Vad hände sedan? 
Efter bara en säsong i HIF värvades Danielsson till nederländska Ajax, där han blev lagkamrat med fotbollskungligheter som Johan Cruyff och Johan Neeskens. Ligatiteln säkrades under debutsäsongen, och året efter satte Inge Danielsson fyra bollar på vägen fram till Europacupfinalen mot Milan, som han också startade i. Där blev det dock förlust, och därefter vände den proffsmätte forwardsstjärnan tillbaka till Sverige och Helsingborgs IF, som då huserade i division 2. Men en allsvensk säsong till skulle det bli, nämligen 1973 med IFK Norrköping, innan Danielsson varvade ner i moderklubben Bromölla.