Peking och MFF vidare till andra kvalrundan

Både IFK Norrköping och Malmö FF tog sig planenligt vidare till nästa runda i kvalet till Europa League. Peking vann med sammanlagt 4-1 och Malmö FF med hela 11-0.

Ett piggt och för dagen gulklätt IFK Norrköping dominerade spelbilden från första stund när returmatchen mot S’t Patricks spelades på Östgötaporten. Med 2-0 att gå på från det första mötet vågade Peking trycka på den offensiva gaspedalen direkt. Jordan Larsson fick den första chansen, men misslyckades med att överlista irländarnas målvakt.

Jordan Larsson hade ytterligare en fin chans innan halvtimmen var spelad, Christoffer Nyman var farlig och Simon Thern fick mycket yta att leka på. De få gånger som gästerna kom över på offensiv planhalva med bollen i egen ägo agerade IFK:s försvar mestadels stabilt. Efter en halvtimmes spel fick Isak Pettersson dock reflexrädda när en irländare nickade från nära håll.

I anfallet efter gästernas fina målchans tog Peking äntligen ledningen. Simon Thern skötte förarbetet, Alexander Fransson tog avslutet, målvakten räddade, men Jordan Larsson kunde slå in returen och utöka till en sammanlagd tremålsledning. 1-0 stod sig till pausvilan trots flera fina möjligheter till fler hemmamål.

I den andra halvleken försökte S’t Patirkcs trycka på framåt och tvingade Isak Pettersson till några nya svettiga räddningar. Med 18 minuter kvar kom kvitteringen när gästernas Connor Clifford klippte till från distans. Målet satte ytterligare fart på irländarna som, för en kort stund, tog över matchbilden.

Med fem minuter kvar, på en snabb kontring, kunde Kalle Holmberg lugna de supportrar som oroade sig för en irländskvändning. Fri med målvakten lyfte han in 2-1 och punkterade dubbelmötet.

I nästa runda väntar lettiska FK Liepaja som besegrade Dinamo Minsk i den första kvalrundan.

Malmö FF hade 7-0 att gå på inför returen mot Ballymena United på Nordirland. I kvällens möte behövde de himmelsblå inte ta ut sig, utan vann komfortabelt med 4-0.

Matchens stora behållning var Behrang Safaris ledningsmål. En stenhård halvvolley rakt upp i krysset från en bit utanför straffområdet.

Guillermo Molins gjorde 2-0 i den andra halvleken innan han byttes ut och unge Tim Prica fick göra tävlingsdebut för MFF.

Efter 68 minuter satte Erdal Rakip 3-0 och Malmö dominerade stort. Med 13 minuter kvar kom sedan 4-0 när Romain Gall placerade in en straffspark.

Med sammanlagt 11-0, tangerat europa-rekord för klubben, tar sig MFF enkelt vidare till nästa runda, där slovenska NK Domzale väntar. I den andra rundan kliver det tredje svenska laget i turneringen in. BK Häcken har lottats mot nederländska AZ Alkmaar.