Nyheter

Chevron
Pengaregn över 2018 års allsvenska klubbar

Pengaregn över 2018 års allsvenska klubbar

Klubbarna som spelade i Allsvenskan 2018 får dela på rekordhöga 2,4 miljoner Euro när UEFA delar ut sin årliga Solidarity Payment. Totalt blir det cirka 1,7 miljoner kronor per förening att använda i sin ungdomsverksamhet.

De svenska klubbarnas ersättnings fördubblas jämfört med fjolårets utbetalning och faktum är att Sverige är det land i Europa som får mest pengar från UEFA av de länder som inte haft ett lag i gruppspel i Champions League 2018/2019. Totalt delar 15 svenska klubbar på drygt 2,4 miljoner Euro. Malmö FF är inte med och delar på pengarna på grund av deras eget avancemang till Europa Leagues gruppspel och för att de där istället fått del av en helt annan ekonomisk kaka.

orebro-2018

UEFA Solidarity Payment delas ut en gång per år och är öronmärkt att gynna ungdomsverksamheten för de klubbar som inte spelar i gruppspel i Europa. För att få pengar från UEFA så måste klubbarna ha en verksamhetsplan för ungdomsverksamheten och visa att de till 100% går till ungdomsverksamheten. UEFA kräver att få se kostnadsram och budget för varje klubb innan de gör en utbetalning.

Varje förening som spelade i Allsvenskan 2018 får nu tack vare detta drygt 1,7 miljoner kronor vardera.

Foto: bildbyrån