Nyheter

Chevron
Pettersson: ”Man måste jobba, gnugga och kämpa”

Pettersson: ”Man måste jobba, gnugga och kämpa”

Oscar Pettersson har 29 allsvenska minuter i benen från i fjol. Två kortare inhopp, mot IK Sirius och AFC Eskilstuna, fick han under Djurgårdens guldsäsong. Nu tränar anfallaren hårt för att bevisa att han ska få chansen från start när Allsvenskan drar igång.

Egenträning har blivit en viktig och naturlig del för unga fotbollstalanger. När man, som 20-årige Oscar Pettersson, befinner sig hos de regerande mästarna och jagar en plats i startelvan är det kanske ännu viktigare.

– Det blir ganska mycket egenträning för min del. Jag försöker maximera mina chanser att prestera, utan att påverka min insats på lagträningen. Är det så att vi har en ledig helg så tar jag inte ledigt alla dagar. Jag kör något lätt första dagen, hårdare andra dagen och sedan lättare igen. Så jag kör någonting varje dag för att vara så redo som möjligt. Men jag känner efter så jag håller mig innanför mina gränser och inte riskerar något, säger han.

Hur kan ett träningsupplägg se ut för en treddagarsledighet?

– Ofta när vi har ledigt så länge så har vi ett riktigt hårt pass på sista träningen med laget innan ledigheten. Fokus på den första dagen brukar därför bli rörlighet för att komma igång och ta hand om kroppen. Jag bor i Bromsten och min pappa är tränare i A-laget här, så vi har nycklarna till klubbhuset. Andra dagen brukar jag ta några koner, en bollsäck och gå ut och spela fotboll på planen här i Bromsten. Antingen själv eller med kompisar. Nu är det ju svårt att köra med andra så det blir mycket eget gnuggande av saker jag känner att jag behöver bli bättre på. Just nu har jag fokuserat väldigt mycket på fel fot. När jag är färdig med gnuggandet avslutar jag den dagen med intervaller. Dag tre blir det ett löppass och lite lättare styrka.

Varför är det så viktigt med egenträning?

– Alltså, jag gör ju egentligen bara det jag kan påverka. Det enda jag kan göra är att träna och få mig själv att bli så bra som det går. Om serien börjar nästa månad eller nästa år spelar ingen roll. Jag ska vara så bra och så förberedd som jag kan vara när vi drar igång.

Har du fotbollen med dig i allt du gör?

– Jag kan åtminstone, på något sätt, koppla den till allt jag gör. Om jag har träning tidigt i morgon så måste jag somna tidigt ni kväll. Jag värdesätter fotbollen väldigt högt och jag vet att jag inte kommer lyckas på en dag. Man måste jobba, gnugga och kämpa för att maximera. Det är viktigt att kunna maximera på varje pass och nästan i varje detalj i livet tänker man på att göra saker så bra som möjligt för fotbollen.

Det är en ganska tuff konkurrenssituation i Djurgården med två allsvenska skytteligavinnare (Kalle Holmberg och Emir Kujovic) i anfallsuppsättningen. Hur ser du på det?

– Först och främst så är det två otroligt fina killar. Det känns redan att Kalle är en fantastisk kille. Han försöker hjälpa och han har lärt mig mycket bara på de få månaderna vi tränat tillsammans. Jag är otroligt glad att han kommit hit. Och det var precis samma med Emir när han kom i somras. Han pratar mycket fotboll och det är lätt att lyssna på honom. Jag växer och utvecklas när jag tränar med dem. Det är klasskillar båda två som hjälpt mig mycket.

Men det blir tufft att slå sig in?

– Jag är inte en renodlad nia och det skiftar ganska mycket på positionerna i anfallsspelet. Emir är väl en renodlad anfallare, men Kalle skulle kunna spela på en ytterposition eller offensiv mittfältare. Jag kan spela tia, ytter och renodlad anfallare så jag tror att om jag presterar bra på träning så kommer jag få chansen i Allsvenskan också.

Hur mycket längtar du till den allsvenska starten?

– Det blir mer och mer för varje dag som går. Jag sitter på youtube och tittar på gamla matcher och tifon. Jag saknar det oerhört mycket och vill bara att det ska komma igång nu.

FOTO: Bildbyrån