Pokalskandalen I: Von Rosens pokal

4 januari 2024

I nästan 70 år fick vinnarna av Allsvenskan ta emot och lyfta von Rosens pokal som bevis på sin bedrift. Men efter ett tungt avslöjande i Aftonbladet 2000 byttes pokalen ut och istället såg Lennart Johanssons pokal dagens ljus.

Redan 1904 delades von Rosens pokal ut till de svenska mästarna i fotboll och Örgryte IS blev först ut att lyfta den mot skyn. Eftersom Allsvenskan inte fick SM-guldstatus förrän 1931 var GAIS första lag att erövra pokalen efter att ha vunnit den högsta serien. Men 69 år efter dess införande, dagen innan Halmstads BK skulle tilldelas pokalen efter sin ligaseger, publicerades en text i Aftonbladet som skulle skaka om svensk fotboll.

I Aftonbladet avslöjades nämligen Clarence von Rosen, mannen bakom namnet på pokalen, som nazist. Von Rosen hade förärats att namnge pokalen bland annat efter sina bedrifter som första ordförande Svenska Fotbollförbundet och flerårig medlem av både den svenska och den internationella olympiska kommittén. Men nu kunde man alltså läsa om hur von Rosen på 20-talet blivit bekant med Hermann Göring och att han dessutom deltagit på Hitlers 50-årsfest under andra världskriget. Och på deltagarlistan från Sveriges Nationella Förbunds (SNF) slutna konferens 1940, där de nationella, nazistiska och fascistiska grupperna i Sverige skulle enas, fanns Clarence von Rosen. Von Rosen gick bort 1955.

När Aftonbladet avslöjade von Rosens nazistiska förflutna i november 2000 var det Svenska Fotbollförbundet, till en början, försiktigt.

– Min uppfattning är att ingen förknippar von Rosens pokal med naziverksamhet. Om så blir fallet efter er belysning får vi ta frågan under omprövning, sa Lars-Åke Lagrell, ordförande i SvFF, till tidningen.

En dryg månad senare hade så fotbollförbundet tagit frågan under omprövning. Slutsatsen blev tydlig – svensk fotboll ville inte förknippas med nazism och von Rosens pokal skulle skrotas.

– Vi ska inte behöva försvara nazistbucklan varje år, sa Lars-Åke Lagrell till Aftonbladet och fortsatte:

– Det är inget angrepp på von Rosen, inte otacksamhet. Det är bara en markering på att svensk fotboll inte vill vara med i den typen av diskussioner. Tar vi inte detta beslut nu får våra spelare och ledare sitta med den här skiten i slutet av varje säsong, sa Lagrell.

Samtliga tränare i Allsvenskan ställde sig bakom beslutet och de fick dessutom komma med egna förslag på vad den nya pokalen skulle heta. BK Häckens Torbjörn Nilsson föreslog ”Guldbucklan”, Tom Prahl i Halmstad tyckte att man skulle sälja namnet för att kunna behålla spelare i Allsvenskan och inte tvingas sälja dem. Både Erik Hamrén i Örgryte och IF Elfsborgs B-A Strömberg lyfte fram Lennart Johansson.

När Hammarby hösten 2001 tog sitt första SM-guld var det just en pokal med Lennart Johanssons namn som lyftes mot himlen. Designern Anja Nibbler Kothe hade inspirerats av minnespjäsen som Sverige vann vid OS i London 1948. En fotboll i silver monterad på en sockel med handtag på sidan som den kan lyftas i. När Malmö FF vann Allsvenskan 2023 var det alltså den 23:e gången de svenska mästarna belönades med just Lennart Johanssons pokal.