Pokalskandalen II: Den livesända pokaloperationen

8 april 2024

En silversmeds bortgång ledde 2010 till att Lennart Johanssons pokal fick genomgå titthålskirurgi i livesänd tv. Men det som läkaren Magnus Forssblad fick se på sin monitor hade varken han eller någon annan förväntat sig.
– Folk trodde nästan att jag fejkat resultatet, berättar han 14 år senare.

Allt började med ett rykte, eller kanske snarare en källa. Året var som sagt 2010 och silversmeden Ingemar Eklund hade precis gått bort när en vän och kollega delade med sig av deras gemensamma hemlighet: i Lennart Johanssons pokal, som Hammarbysupportern Eklund tillverkat, fanns inskriptionen “Bajen forever”.

Nyheten fick eget liv tack vare flitig medierapportering, men också intensiva diskussioner på diverse supporterforum, och allt följdes noggrant av Mikael Santoft, dåvarande generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet. Han var själv av åsikten att det vore bäst att såga upp bucklan för att ta reda på vad som fanns inuti, och fick så småningom Lennart Johanssons samt ordförande Lars-Åke Lagrells välsignelse.

Utsågs till “Sveriges tråkigaste man”

Någon såg skulle dock inte behövas, eftersom landslagsläkaren Magnus Forssblad hade lagt fram den snillrika idén om en titthålsoperation.

Titthålsoperationen på Lennart Johanssons Pokal, 17/12 2010.

– Först har jag för mig att Mikael och de andra var lite tveksamma, men sedan sa de: “Vi kör!”. Vi drog ihop en presskonferens på vår klinik och vid operationen var säkert 20 journalister och tio tv-bolag på plats. Vi hade dukat upp precis som vi alltid gör vid den typen av ingrepp, men ärligt talat hade jag ingen aning om huruvida det skulle funka eller inte, minns Forssblad.

Men visst gick det. Efter några minuters letande hittade Magnus Forssblad ett gäng bokstäver, och sedan några till. Tillsammans bildade de meningen “Djurgården är bäst”.

– Det blev världens liv bland journalisterna – alla började skratta! Jag var ju djurgårdare och hade alltid varit det, så folk trodde nästan att jag fejkat resultatet.

Delar av den text som hittades vid operationen.

Mikael Santoft satt på första parkett och kunde inte heller annat än le.

– Det var ju en rolig “happening”. Så som jag minns det så dog diskussionen efter det, bortsett från att jag blev utsedd till “Sveriges tråkigaste man” av några från Hammarby supporterklubb för att jag inte lät hemligheten leva vidare. Men jobbar man inom fotbollen så är man van vid bra mycket värre tillmälen än så, säger Santoft och skrattar.

Mer text hittades

Djurgårdshyllningen var skriven av en antikhandlare som var god vän till Ingemar Eklund, men det visade sig senare att pokalen rymde ännu mer text. Den skickades nämligen vidare till silversmeden Henrik Ingemansson, verksam i Stockholm, som sågade upp den för att slipa bort den invändiga gravyren. Arbetet, som i sin helhet tog tio till tolv timmar, ledde till att orden “Heja Bajen” hittades.

– Det mest speciella med allt var väl att jag fick skriva på ett sekretessavtal som sa att jag inte fick lägga till något mer inuti bucklan innan den förslöts, berättar Ingemansson, som än idag hjälper förbundet med gravyrer på priser.

För Magnus Forssblad fick spektaklet en annan konsekvens, i form av ett nyfunnet smeknamn bland internationella kollegor.

– Den massmediala uppmärksamheten var ju stor. Jag tror att vi hamnade på förstasidan på US Today, och nyheten figurerade även i australiska och nyazeeländska tidningar. Kollegorna där kallar mig alltid “Pokal man” efter det, säger Forssblad.

Magnus Forsblad, läkare, till vänster och Jonas Nystedt, SvFF, till höger, intervjuas av Expressen och SVT i samband med operationen.