Powell banade väg för utländska succér

23 januari 2024

Afonso Alves, Jari Litmanen, Ragnar Sigurdsson, Waris Majeed, Peter Ijeh. Listan på profilstarka utländska spelare i allsvenskan under åren kan göras lång. Men så har det inte alltid varit – efter Allsvenskans start dröjde det nästan 50 år innan utländska spelare välkomnades in i svensk fotbolls finrum. Först ut var engelsmannen Ronald “Ronnie” Powell.

När Allsvenskan hade sin första säsongspremiär 1924 stod det klart och tydligt i Riksidrottsförbundets stadgar att det endast var svenska medborgare som kunde bli svenska mästare. Det innebar att det var förbjudet för utländska spelare att spela i Allsvenskan. Anledningen sades vara att man ville värna om landslaget och att utländska importer inte ansågs vara bra för landslagets konkurrenskraft. Istället fick de utländska spelare som ville fortsätta spela i Sverige från och med 1924 söka sig till nya klubbar för att fortsätta spela i landets näst högsta serie på den tiden, division 2. Och för de utländska spelare som spelade i lag som kvalificerade sig till Allsvenskan fanns det inget annat val än att återigen byta klubb. Det skulle dröja ända till 1970-talet innan brytpunkten kom. 

1972 hade Brynäs IF en stark säsong i division 2, och en viktig kugge i klubbens anfallskedja var engelsmannen Ronnie Powell. Frågan om utländska spelare hade diskuterats till och från under åren dessförinnan. Faktum är att det redan fanns flera utlandsfödda spelare i Allsvenskan som fått svenskt medborgarskap, bland annat till följd av att de flytt till Sverige efter andra världskriget. När nu Brynäs närmade sig fotbollens finrum så valde Gästriklands distrikt att skicka in ett förslag om att ändra på reglerna. Förslaget fick grönt ljus från såväl Svenska Fotbollförbundet som Riksidrottsförbundet – och Ronnie Powell fick möjligheten att skriva historia. 

Powell hade hamnat i Husum utanför Örnsköldsvik i arbetet och började där spela fotboll i division 3. Planen var att återvända till England och Newcastle efter ett par år, men den gick i stöpet. Tack vare en målrik säsong blev han uppmärksammad av Brynäs och efter tre säsonger i Gävle var det allsvenska avancemanget ett faktum. Bara en månad efter säsongsavslutningen kom sedan det positiva beskedet. 

– Jag fick ett telegram på min ettåriga bröllopsdag med informationen om att de hade ändrat reglerna. Jag var redan helt inställd på att byta klubb på grund av reglerna, men jag trivdes väldigt bra i Brynäs och i Gävle så det var fantastiska nyheter att jag skulle få fortsätta i Gävle, säger Powell idag. 

Trots att Powell under den här säsongen skrev historia som den första utländska importen i Allsvenskan så gick det desto tyngre för nykomlingen Brynäs i landets högsta serie. Den allsvenska sejouren varade bara i ett år, då resultatraden skrevs till två vinster, åtta oavgjorda och 16 förluster, vilket gjorde laget till tabelljumbo. Men den då 26-årige Powell försvann inte från fotbollsplanen, utan karriären fortsatte. Länge. Han spelade nämligen fram till 43 års ålder, och blev därefter kvar på planen. Han bytte tröja, skaffade visselpipa och kort, och fortsatte som domare till pensionen som kom vid 63, något han uppskattade mer än han trodde.

– Ja, jag har ju sagt det förr att om jag hade vetat hur kul det var att döma hade jag slutat spela och blivit domare långt tidigare, berättar Powell. 

Regeländringen och Powells debut i Allsvenskan 1974 öppnade dörrarna för de allsvenska klubbarna att importera fler spelare utanför Sveriges gränser. Med en rusande globalisering och närmare värld har antalet utländska importer ökat i stadig takt sedan 70-talet. Den professionalisering som Malmö FF inledde i slutet av 1980-talet och som sedan spred sig till övriga klubbar har dessutom bidragit till att det blivit lättare att importera spelare som en följd av ökade resurser och bättre förutsättningar. I utvecklingen finns även Bosman-domen från 1995 som innebär att klubbar inte längre kontrollerar spelare vars kontrakt gått ut. Det innebar att det fanns fynd att hämta i andra länder, vilket inledde jakten på spelare utanför det egna landet. Rörelserna och antalet marknader för spelare har därefter bara blivit fler och fler. Och om vi ser tillbaka på förbudet från tidiga år och resonemanget bakom det anser nog många idag att den svenska fotbollen och landslaget snarare har gynnats av att få in utländska spelare. Något Powell håller med om:

 – Jag tror dels att det är roligt för publiken att få se en fotboll som berikas av utländska spelare och deras influenser. Men jag tror också att det är bra för spelarna som får ökad konkurrens och möjligheten att möta andra sorters spelstilar.

Allsvenskan har, rätt och slätt, blivit en rikare liga.

FAKTARUTA
Ronnie Powell
Född: 19 november 1947 i Leeds, England
Klubb: Brynäs IF 1974
Allsvenska matcher/mål: 19/4

Bild: Lasse Halvarsson/Gefle Dagblad