28 mars 2024

Den allsvenska premiären står för dörren och till helgen är vi igång med jubileumssäsongen för Sveriges populäraste liga. Genom åren har vi bjudits på ett stort gäng minnesvärda premiärmatcher. Några av dem listar vi här.

1990: IFK Norrköping – IFK Göteborg 6–0
Efter att ha bytt GIF Sundsvallströjan mot IFK Norrköpings vita var förväntningarna höga på Tomas Brolin. Och redan i premiären av Allsvenskan 1990 skulle det visa sig vilken guldklimp Peking fått tag i.

Brolin stod för tre mål i öppningsmatchen som östgötarna vann med hela 6–0. Efter halva säsongen och åtta mål såldes Brolin till Parma, blev uttagen i VM-laget och fortsatte sin karriär utomlands.

IFK Göteborg fick dock sin revansch på premiärförlusten när man efter säsongen kunde titulera sig svenska mästare. Fem poäng före tvåan IFK Norrköping.

1997: IF Elfsborg – IFK Göteborg 3–0
Nykomlingen Elfsborg var tillbaka i Allsvenskan för första gången sedan mitten av åttiotalet. På andra sidan: stormakten och regerande mästaren IFK Göteborg. 16 200 åskådare hade tagit sig till Ryavallen i Borås för att bevittna de gulsvartas comeback i högsta serien.

Efter 15 minuter slog Christer Mattiasson ett inspel från höger. Moses Nsubugas skott räddades av Thomas Ravelli, men anfallaren var snabbt framme och petade in returen. 1–0 stod sig till paus trots fina lägen åt båda håll. I den andra halvleken fick hemmapubliken jubla ytterligare. Först när laget fick straff och lagkaptenen Stefan Andreasson tryckte bollen i nät. Och på nytt när Nsubugas inspel styrdes i mål av Christer Mattiasson. 3-0 till nykomlingen Elfsborg!

2001: Malmö FF – AIK 2–0
Zlatan Ibrahimovic var redan klar för Ajax, men skulle hinna sätta avtryck i Allsvenskan innan flytten till Nederländerna. I premiären mot AIK frispelades han i den första halvleken av Peter Sörensen. Anfallaren tog ner bollen med klacken och placerade elegant in ledningsmålet för Malmö FF. I den andra halvleken bjöd han sedan på ett mål utöver det vanliga. En ny passning från Sörensen nådde Ibrahimovic långt ut på högerkanten. Han flyttade med sig bollen framåt, men istället för att slå ett inlägg så skickade han bollen direkt i mål, via fingrarna på AIK:s burväktare.

2002: Landskrona BoIS – Helsingborgs IF 6–2
Helsingborgs IF vann guld 1999 och hade slutat femma i serien 2001. Landskrona BoIS var tillsammans med Kalmar FF nykomlingar i högsta serien och redan i den första omgången fick vi se ett sprakande Skånederby på Landskrona IP.

I strålande solsken tog det bara 19 minuter innan Danijel Milovanovic satte 1–0 för hemmalaget. Fem minuter senare snurrade sig Håkan Söderstierna fri och placerade in tvåan för BoIS. Men Helsingborg kom tillbaka. Innan halvtimmen var spelad hade Alvaro Santos, med en praktfull frispark, och Rade Prica både reducerat och kvitterat. Fyra mål på nio minuter i en sprakande inledning av Allsvenskan 2002. Men det var inte färdigt där. Alexander Farnerud satte 3–2 i den 38:e minuten innan Milovanovic satte sitt andra mål bara sekunder senare.

I den andra halvleken utnyttjade Daniel Nannskog ett misstag från HIF-målvakten Fredrik Larsson och satte bollen till 5–2. Daniel Milovanovic fullbordade sedan sitt hattrick och fastställde slutresultatet till 6–2 för BoIS.

2007: BP – Djurgården 1–0
I Brommapojkarnas första allsvenska match någonsin ställdes man mot Djurgården. Och det tog bara en minut och nio sekunder för laget från Bromma att ta ledningen på Råsunda. Ett inlägg från höger skarvades vidare av Olof Guterstam och nådde Joakim Runnemo, som rakade in bollen från nära håll. Målet blev matchens enda och BP fick en smakstart på Allsvenskan 2007.