Nyheter

Chevron
Publiken återvänder till arenorna

Publiken återvänder till arenorna

Från och med den 1 juli kan klubbarna i Allsvenskan och Superettan välkomna 3000 supportrar tillbaka till arenorna. De arenor som har möjlighet kan dessutom ta emot 3000 per sektion/avgränsad yta i publik.
– Vi har jobbat hårt för detta och är glada att ta ett stort steg mot en tillbakagång till det normala. Nu börjar vi resan framåt, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

I stora drag innebär de nya riktlinjerna att klubbarna kan välkomna 3000 i publik om de uppfyller myndigheternas krav på distansering på sittplats. Klubbarna kan dessutom släppa in 3000 i publik per sektion/avgränsad yta om kraven om att sektionen ska ha egna in- och utgångar, servicefaciliteter och att avstånd hålls. Allt enligt vad elitfotbollen i Sverige själva bedömt klara av.

– Vi är tacksamma att myndigheterna har lyssnat på oss och att vi har fått gehör för vår sak, menar Mats Enquist.

Klubbarna kan ha ståplats och sittplats samtidigt på arenan men får inte blanda sittande och stående i samma sektion. Maxantalet på sittplats ska vara en meter i sidled, bakåt och framåt från andra sällskap och varje sällskap får vara max fyra personer. Maxantalet på ståplats ska vara så att varje individ kan disponera fem kvadratmeter av den tillgängliga ytan, och får inte överstiga 600 personer totalt.

På grund av den korta förberedelsetiden för klubbarna att hantera de första matcherna så har klubbarna tagit ett gemensamt beslut att inga bortasektioner kommer att vara öppna de två första omgångarna i Allsvenskan i juli. Svensk Elitfotboll kommer ha en kontinuerlig dialog med Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) i frågan framgent.

Hur många var och en av klubbarna kan välkomna tillbaka är upp till varje enskild klubb att räkna ut och kommunicera ut.