Redigs hymn tar Häcken in i framtiden

14 maj 2024

Allsvenskans senast producerade klubbhymn fick en flygande start när BK Häcken tog SM-guld under säsongen 2022. Idag är låten “Från Hisingen till framtiden” ett givet inslag när spelarna vandrar in på Bravida Arena.

– Det känns som att även jag blivit en del av ett lag, säger artisten Ida Redig.

På samma sätt som fotbollen i sig har utvecklats över tid så är det uppenbart att även den traditionella klubbhymnen klätts i en ny sorts kostym. Temat är sällan sporten i sig, utan den gemenskap och känsla som ryms i supporterskapet.

Eller som Ida Redig uttrycker det i sitt fall:

– Det är en låt om livet, som går att applicera på fotboll.

Själv hade den Kungälvsbördiga artisten varken varit utövare eller följt BK Häcken regelbundet när klubbchefen Marcus Jodin, bara några månader före 2022 års seriepremiär, frågade om hon kunde tänka sig att skapa det musikstycke som skulle representera föreningen i olika sammanhang.

Redig gjorde grundlig research innan hon valde att tacka ja, och skrev sedermera “Från Hisingen till framtiden” tillsammans med Isak Widmark.

– I Häcken finns det inte manliga eller kvinnliga fotbollsspelare, utan bara fotbollsspelare. Det tycker jag själv är skönt eftersom jag kommer från en bransch där jag ofta får frågan om hur det är att vara kvinnlig producent, säger hon.

Ida Redig valde medvetet att inte lyssna på andra föreningars hymner, som Joel Almes “Snart skiner Poseidon” eller Markus Krunegårds “Ett liv, ett lag”, innan hon påbörjade skrivprocessen. Det skedde istället först efteråt.


Världspremiären, som Häcken valde att benämna den, skedde inför fullsatta läktare när Häckens herrlag ställdes mot AIK. Framförandet blev en sorts testballong – som snabbt flög rakt in i de gulsvarta supportrarnas hjärtan.

– Vi har alltid texten på skärmarna så att alla kan sjunga med, och det har varit roligt att se utvecklingen från den dagen fram till nu. När jag körde låten på herrarnas premiär tidigare i år så var det ett extremt tryck!

Ida Redig, som är i färd med att släppa nya låten “Lyckliga gatan”, har via sitt ambassadörskap hos Häcken också breddat sin egen lyssnarskara.

– Självklart innebär varje släpp eller nytt sammanhang att man får fler lyssnare och en bredare publik, vilket är exakt vad jag vill. För mig har det här samarbetet bara varit positivt och roligt, och precis som med allt annat jag gör så har jag gjort de här sakerna till hundra procent, berättar Redig, som dessutom försett Häckenklacken med nya trummor efter att, under en match, ha märkt att de tidigare behövde bytas ut.

Livslängden på “Från Hisingen till framtidens” blir förhoppningsvis betydligt längre än så.

– Det allsvenska guldet gjorde låten ännu starkare, och visionen är såklart att den ska finnas med för alltid. Det måste det vara!