Rekordjumbons ordförande: “Ingen vet ju vem som ligger näst sist”

26 januari 2024

Det är 78 år sedan det lilla dalsländska bruksamhället Billingsfors fick en glimt av fotbollens finrum. Men trots en enda säsong i Allsvenskan har Billingsfors IK lämnat avtryck och innehar flera rekord – men kanske inte riktigt rekorden man drömmer om.

Efter två misslyckade kval vann Billingsfors IK division 2 västra 1946. Föreningen från den lilla bruksorten med cirka 1000 invånare ställdes mot Landskrona BoIS i kvalet till Allsvenskan. Den avgörande kvalmatchen spelades inför 11 000 åskådare på Gamla Ullevi i Göteborg. Dalslänningarna vann med 4-1 och säkrade en plats i Allsvenskan. 

Kvalitén på den högsta serien hade sakta men säkert ökat under de senaste åren och det blev en tung säsong för de grönvita. Billingsfors framgångsrecept från tidigare år hade framför allt byggt på sammanhållningen i bygden och runt bruket, men när man nu klivit upp i Allsvenskan var truppen tunn och något ålderstigen i jämförelse med andra klubbar. De flesta av de 12-13 spelarna var runt 30-årsstrecket och inte sällan spelade laget matcher helt utan avbytare. Något som fick konsekvenser. När säsongens sista match blåsts av hade Billingsfors bara skrapat ihop tre poäng på 22 matcher. Det blev inte en enda seger och målskillnaden 28-84 vittnar om en svajig defensiv. 

Faktum är att Billingsfors behållit sin jumboplats i Maratontabellen sedan dess. Minst antal poäng, enda laget utan seger och flest insläppta mål är andra rekord som kan räknas upp.

Men den korta tiden i landets högsta serie har betytt mycket för ortens invånare och för klubben. Göran Hansson, ordförande i Billingsfors IK, har flera gånger påpekat att man bär upp sin jumboplats med stolthet:

– Att vi ligger sist i maratontabellen är absolut en merit. Ingen vet ju vem som ligger näst sist, säger han.

Idag är avståndet till Allsvenskan stort – såväl till de historiska matcherna på Lövåsvallen som till möjligheterna att ta sig dit igen. Seniorverksamheten är vilande och på den natursköna gräsplanen bedrivs ungdomsverksamhet med två lag och dessutom gum- och gubbdagis.