Så blev Norrlandsfönstret ett begrepp

4 januari 2024

1924 spelades den första säsongen av Allsvenskan. Men namnet till trots har det som idag är en svensk fotbollsinstitution inte alltid varit för alla lag i Sverige.

Ett par år tidigare hade försöket med en nationell serie lagts ner med anledning av de långa resorna. Samma argument användes till att lag norr om Gästrikland inte fick spela högre än i division 3 fram till säsongen 1953/54. Istället tävlade de främsta norrländska lagen i Norrländska mästerskapet. 

Säsongen 1953/54 blev historisk för den första upplagan av division 2 Norrland, dit de tio bäst placerade Norrlandslagen från tredjedivisionen hade kvalificerat sig. Segrare där blev dock Sandvikens AIK, ett lag från Gävleborgs län som inte omfattats av de tidigare reglerna, vilket innebar att den allsvenska porten gentemot Norrland förblev stängd ännu ett tag. Säsongen 1955/56 bjöd däremot på andra fotbollsbullar när Lycksele IF, som första lag norr om Gävleborg, vann den näst högsta serien. De var dock tvungna att kvala upp till högsta serien. Väl där blev GAIS för svåra och göteborgarna vann med totalt 10–0. Möjligheten att få spela i Allsvenskan gick om intet för Lycksele. 

Kock myntade begreppet
Under de följande säsongerna kvalade GIF Sundsvall tre gånger och IFK Luleå vid två tillfällen, samt Skellefteå AIK och IFK Holmsund varsin gång, till Allsvenskan utan framgång. Först 1964 nådde GIF Sundsvall slutligen hela vägen till högsta serien. Det var då det berömda begreppet ”Norrlandsfönstret” myntades för första gången av fotbollsprofilen och expertkommentatorn Rudolf ”Putte” Kock. Idag anses Norrlandsfönstret stå öppet när minst ett lag från landsdelen tävlar i Sveriges högsta division.

Giffarna åkte ur Allsvenskan direkt, och 1976 blev istället IFK Sundsvall första lag norr om Gävleborg att spela i Allsvenskan under mer än en säsong i följd. 2016 blev Östersunds FK Jämtlands första lag i Allsvenskan. ÖFK blev dessutom första norrländska lag att vinna en titel när Svenska Cupen-guldet bärgades 2017. 2018 slutade Östersund och GIF Sundsvall på sjätte respektive åttonde plats i Allsvenskan, vilket därmed var den första säsongen två norrländska lag hamnade på den övre tabellhalvan. Både ÖFK och Giffarna har som bäst slutat femma i den högsta serien. 

Fram till idag har inget norrlandslag vunnit Allsvenskan – och det blir inget 2024 heller då Norrlandsfönstret är stängt. Jakten går vidare…

Lag som ursprungligen inkluderades i Norrlandsfönstret som spelat i Allsvenskan:
GIF Sundsvall (20 säsonger)
Östersunds FK (6 säsonger)
IFK Sundsvall (5 säsonger)
IFK Holmsund (1 säsong)
IFK Luleå 1971 (1 säsong)
Umeå FC 1996 (1 säsong)