Nyheter

Chevron
SELECT:s officiella ligaboll för 2023

SELECT:s officiella ligaboll för 2023

En vit boll med inslag av de blå linjerna för Allsvenskan och de gröna för Superettan. Så ser SELECT:s officiella ligaboll för 2023 ut.

– Vi är fantastiskt nöjda med den nya designen, vi har verkligen hittat kopplingen mellan Allsvenskan och Superettan, säger Richard Kjell, Country Sales Manager på Svenska SELECT Sport AB.

Ligabollen från SELECT började användas inför säsongen 2017 för första gången. 2023 blir den sjunde raka säsongen med en officiell ligaboll för både Allsvenskan och Superettan. Nuvarande avtal gäller till och med säsongen 2024.

2023 års ligaboll Brillant Super och är en kvalitetsboll tillverkad av högkvalitativa material med den klassiska SELECT-bollens egenskaper. Ytmaterialets nya 3D-diamantstruktur garanterar en ännu stabilare bana, optimerad friktion mellan boll och sko samt bästa grepp för målvakter.

– Vi inom Ligaorganisationen och våra medlemsklubbar uppskattar vårt fina samarbete med SELECT och dessutom, vilket är viktigast, spelarna anser att ligabollen håller mycket hög klass. SELECT som leverantör står verkligen för den höga kvalité och service som man önskar av en långsiktig samarbetspartner. Ligabollarna tillför också en viktig affärsmässig dimension på liganivå, säger Jan Karlsson, Försäljningsdirektör på Svensk Elitfotboll. 

2022 gjordes det 662 mål i Allsvenskan och 694 stycken i Superettan med SELECT:s ligaboll. Totalt 1356 mål för båda serierna och ett snitt på 2.8 mål per match.

Ligabollen 2023 finns till försäljning i butik från och med julhandeln i år.

ligabollen-23 kopiera

Fakta ligabollen för Allsvenskan och Superettan:
Den officiella ligabollen började att användas av samtliga lag i Allsvenskan och Superettan från och med säsongen 2017. Bollen tillverkas och levereras av SELECT. Det ursprungliga avtalet var på fyra säsonger men förlängdes i mars 2020 att gälla till och med säsongen 2024.

SELECT tillhandahåller sedan tidigare officiella ligabollar till tio andra europeiska ligor, bland annat danska 3F Superliga sedan 2015, belgiska Jupiter League sedan 2010 även till tyska Bundesliga och till holländska Eredivise, under namnet Derbystar, sedan 2006 samt portugisiska Liga Portugal sedan 2018.

Egenskaper Ligabollen:
* En ny kvalitetsboll tillverkad av högkvalitativa material med den klassiska SELECT-bollens egenskaper 
* Ytmaterialets nya 3D-diamantstruktur garanterar en ännu stabilare bana, optimerad friktion mellan boll och sko samt bästa grepp för målvakter 
* De vita panelerna är tillverkade av ett speciellt ultravitt material för att säkerställa att spelare och åskådare kan se bollen tydligt
* 32 termolimmade paneler ger mindre vattenupptagning än handsydda bollar, vilket innebär att bollens vikt aldrig påverkas oberoende väder 
* Under ytlagret finns ett nyutvecklat skummaterial (4 mm) inklusive en Zero-Wing-latexblåsa med inbyggd balanspunkt som sitter mittemot ventilen 
* Yttermaterialet och det underliggande skummet ger bollen en lätt och mjuk känsla