Nyheter

Chevron
Sirius och Arbetsförmedlingen arrangerar karriärdag i Uppsala

Sirius och Arbetsförmedlingen arrangerar karriärdag i Uppsala

IK Sirius är nästa elitförening att ingå i en lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen. I oktober kommer en karriärdag arrangeras med målet att hjälpa ungdomar som i vanliga fall befinner sig långt från arbetslivet.
– Vi vill kunna hjälpa de ungdomar som vi når i vårt samhällsarbete på flera sätt än vi gjort tidigare, och då är skola och sysselsättning det viktigaste av allt, säger Ian Sirelius, spelare och CSR-ansvarig i Sirius.

I slutet av 2017 ingick Svensk Elitfotboll i en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen. I avsiktsförklaringen är syftet att skapa sysselsättning till personer i utanförskap. Flera klubbar, senast Öster och GIF Sundsvall, har ingått i lokala överenskommelser och näst på tur är nu Sirius från Uppsala. Som förlaga för den karriärdag som kommer arrangeras finns Malmö FF:s karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans.

IK Sirius jobbar sedan tidigare med ungdomar i utsatta områden genom Nattfotbollen och projektet Gränslös fotboll. Nattfotbollen drivs av Ian Sirelius och Mejsam Abdulla. Och redan innan Sirius fick upp ögonen för Malmö FF:s koncept med karriärdag så fanns planer för ett liknande arrangemang.

– Vi har haft en turnering varje år mellan fem olika områden i staden och tanken har alltid varit att involvera våra sponsorer mer. Vi har kontakter både i arbetslivet och hos ungdomar i utanförskapsområden och med en karriärdag kan vi hitta en plattform där de båda kan mötas på ett enkelt sätt, säger Ian Sirelius, spelare och CSR-ansvarig i Sirius.

Att karriärdagen kommer ge ungdomar ett mer avslappnat sätt att möta arbetsgivare på är något som Arbetsförmedlingen i Uppsala ser mycket positivt på.

– För många ungdomar som behöver mycket stöd kan det av olika anledningar vara jobbigt skriva in sig på Arbetsförmedlingen. Kan man då nå de ungdomarna på det här sättet så är det jättebra, och det uppfattas säkerligen coolare att bli inbjuden av Sirius istället för Arbetsförmedlingen, säger Erland Fischer, branschstrateg på Arbetsförmedlingen, som menar att Sirius tidigare CSR-arbete inspirerade Arbetsförmedlingen till att inleda ett samarbete.

– Den här karriärdagen är någonting som Sirius jobbat fram och när vi fick förfrågan om att stötta så kändes det klockrent. Vi såg konceptet med nattfotboll som Sirius jobbar med och kände att det var en bra väg att nå ungdomar på, säger Erland Fischer.

För Ian Sirelius, som utöver CSR-arbete i Sirius också har en roll som vindsnabb yttermittfältare i Sirius A-lag, har det alltid varit ett mål att utvidga det samhällsarbete han varit med och format.

– Jag, Niklas Busch Thor och Daniel Ahonen (tidigare lagkamrater, reds. amn.) startade fotboll för ensamkommande för några år sedan, och efter det fick jag frågan om jag ville engagera mig mer i klubbens samhällsarbete, säger Ian Sirelius och fortsätter.

– Med nattfotbollen når vi två till trehundra ungdomar som kommer och spelar varje kväll och tanken har hela tiden varit att utvidga det. Vi har velat hjälpa ungdomarna på fler sätt än att bara öppna hallarna. I och med det här samarbetet kan vi göra det och får en möjlighet att hjälpa till med det som vi sett varit viktigast för ungdomarna: skola och sysselsättning, avslutar Ian Sirelius.

Karriärdagen i Uppsala går av stapeln i oktober och är ett samarbete mellan Sirius fotboll, Arbetsförmedlingen i Uppsala och Uppsala Kommun.