Nyheter

Chevron
Tankovic årets nykomling: ”Tagit mer plats”

Tankovic årets nykomling: ”Tagit mer plats”

Seniordebut i Premier League-laget Fulham, över 50 matcher i nederländska AZ från Alkmaar och debut i svenska landslaget 2014. Trots allt är Muamer ”Mujo” Tankovic fortfarande bara 23 år gammal, och årets nykomling i Allsvenskan 2018.

Muamer Tankovic anlände till Hammarby för ett och ett halvt år sedan. Sommaren 2017 lämnade han nederländska AZ efter att ha tappat sin plats i startelvan och skulle för första gången göra avtryck i svensk elitfotboll.

Det började med ett mål och en assist på tolv matcher i ett Hammarby som slutade nia i tabellen efter en svag höst. Jakob Michelsen fick lämna tränarposten och in kom Stefan Billborn, tidigare assisterande tränare i klubben.

Anställningen av Billborn blev ett succédrag då den tidigare ungdomstränaren fick ut maximalt av offensiven i Bajen. Laget vann bland annat de fyra första matcherna i Allsvenskan 2018 med en pånyttfödd Jiloan Hamad, en Pa Dibba i sällan skådad målform och med rutinerade Nikola Djurdjic som tung argumentförstärkare. Och på samma nivå rörde sig även kreative offensive mittfältaren Muamer Tankovic.

2.tankovic-djurgarden
Tankovic satte ledningsmålet för Hammarby i segerderbyt mot Djurgården.
3.tankovic-malmo
En frispark ur snäv vinkel av Tankovic låg bakom kvitteringen i maj-mötet med Malmö FF.

”Viktig pjäs i Hammarby”
”Mujo” visade sin allroundskicklighet då han gav laget ledningen på nick i segermatcherna mot IFK Norrköping och i derbyt mot Djurgården under våren. När Allsvenskan gick på sommaruppehåll ledde laget serien, och efter återstarten gick det individuellt ännu bättre för Tankovic som gjorde fem mål på fem matcher när Bajen under Billborns allt mer imponerande ledning tog sig ur en kortare svacka.

– Det bästa med Stefan är att jag får vara mig själv, han ger mig utrymmet till att uttrycka mig på mitt sätt, det är inte alla tränare som gör det, berättade Tankovic för Expressen om sin och hela klubbens uppryckning 2018.

– Det känns som att jag tagit mer plats i laget, fast på ett positivt sätt naturligtvis. Jag ser mig själv som en viktig pjäs i Hammarby, men självklart finns den där drivkraften att alltid vilja ha mer.

4.tankovic-borges
Offensive mittfältaren Tankovic satte ett av målen i 4-1-segern hemma mot Dalkurd FF.
5.tankovic-trelleborg
Tankovic nätar borta mot Trelleborgs FF under en formstark period då han gjorde fem mål på fem ligamatcher.

Årets nykomling
Tankovics säsong peakade med att han gjorde båda målen i hemmasegern mot Örebro SK i den 18:e omgången. Hammarbys form avtog, AIK drog ifrån i guldstriden och till slut missade laget även tredjeplatsen.

Att sluta fyra i Allsvenskan kanske känns snopet när man ledde serien under sommaren. Men säsongen är lång, och Hammarby prickade formen under våren medan andra lag var starkare på hösten. Hoppet upp från nionde plats till topp fyra är något för Bajen att bygga vidare på, och när säsongen summerades på Allsvenskans Stora Pris hade Tankovic blivit framröstad till årets nykomling efter att ha deltagit i alla 30 matcher och bidragit med sju mål samt fem assist.

– Jag kom hit förra året, var här en halv säsong. Men jag gjorde inte så bra ifrån mig, så ni märkte inte att jag var här. I år har jag gjort bättre ifrån mig. Jag springer mer utan boll. Gör lite mål och assist och bjuder på show då och då, sa Tankovic efter att ha presenterats med utmärkelsen på Allsvenskans Stora Pris.