Nyheter

Chevron
UEFA-miljoner till 2022 års allsvenska klubbar

UEFA-miljoner till 2022 års allsvenska klubbar

14 av klubbarna som spelade i Allsvenskan 2022 delar på 4 279 000 Euro när UEFA delar ut sitt årliga Solidarity Payment, det vill säga 305 643 Euro per klubb. Omräknat i kronor blir det lite drygt 3,5 miljoner kronor per klubb. 

Pengarna är så kallade UEFA Solidarity Payment som delas ut en gång per år. Solidarity Payments uppgår till 4% av UEFA:s totala klubbutbetalningar kopplat till deras tävlingar och pengarna är öronmärkta att gynna ungdomsverksamheten i de klubbar som inte spelar i gruppspel i Europa. För att få pengar från UEFA så måste klubbarna redovisa en budget och en verksamhetsplan för ungdomsverksamheten och dessutom visa att ersättningen till 100% går till ungdomsverksamheten. 

Notera att endast 14 av klubbarna från Allsvenskan 2022 får del av utbetalningen. Malmö FF och Djurgården som representerade Sverige i Europa Leagues respektive Conference Leagues gruppspel säsongen 2022/2023, och genom det fick en större ekonomisk ersättning från UEFA, får inte del av utbetalningen. 

Summan som utbetalas till de svenska klubbarna är lägre i år jämfört med föregående säsong men samtidigt mest av alla länder som inte har ett klubblag med i gruppspelet i Champions League.

Klubbarna i Allsvenskan 2022:
Malmö FF (får inte del av UEFA Solidarity Payment i år)
Djurgårdens IF (får inte del av UEFA Solidarity Payment i år)
IF Elfsborg
BK Häcken
Mjällby AIF
IFK Norrköping
Hammarby
AIK
IK Sirius
Varbergs BoIS
IFK Göteborg
Kalmar FF
Degerfors IF
GIF Sundsvall
Helsingborgs IF
IFK Värnamo

Foto: Bildbyrån