Nyheter

Chevron
Unikt tränarverktyg lanseras i Allsvenskan och Superettan

Unikt tränarverktyg lanseras i Allsvenskan och Superettan

Sedan två år tillbaka har tränarna i Allsvenskan och Superettan möjlighet att analysera matcherna live med hjälp av Spiideo. Nu bildar man tillsammans med Signality ett verktyg som är unikt för fotbollen i Europa.
– Det händer mycket inom videoanalys och detta är ett område vi kommer jobba med allt mer framöver, säger Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll.

Inför 2019 vidareutvecklades Spiideos tjänst genom att ett annat svenskt bolag, Signality, nu börjar analyserar videosignalen i realtid och bilderna går sedan vidare till tränarverktyget, där man nu kan bygga på sin analys med tjänster som löpmeter och avstånd mellan lagdelar, som inte funnit förut. 

Spiideos kameror sitter sedan 2017 uppe på samtliga elitarenor. Klubbarna behöver bara teckna abonnemang för tjänsten, sen får de tillgång till samtliga matcher i verktyget. Inför 2019 vidareutvecklades Spiideos tjänst genom att ett annat svenskt bolag, Signality, nu börjar analyserar videosignalen i realtid och bilderna går sedan vidare till tränarverktyget, där man nu kan bygga på sin analys med tjänster som löpmeter och avstånd mellan lagdelar, som inte funnit förut.

– Analysdelen av fotbollen blir allt viktigare och med det här kan vi sätta en gemensam standard för hur vi jobbar inom svensk fotboll, menar Svante Samuelsson och fortsätter.

–Tillsammans med Spiideo och Signality har vi skapat ett helt unikt tränarverktyg.

Spiideo och Svensk Elitfotboll inledde sitt samarbete för två år sedan, och verktyget som skapades då har blivit en naturlig del i det dagliga arbetet med videoanalys för de flesta klubbar i Allsvenskan och Superettan. Parterna nu tar nästa steg för att realisera Svensk Elitfotbolls vision och erbjuda svensk fotboll en helt unik nivå av integrerade verktyg med video och data för lag- och spelarutveckling.

– Genom att i realtid kombinera olika källor för matchdata, med högupplöst panoramavideo från olika vinklar, kommer klubbar, tränare och analytiker ges tillgång till en extremt kraftfull plattform för analys, presentation och samarbete, säger Fredrik Ademar. Product and Marketing, Spiideo.

https://youtube.com/watch?v=WvTYr2bOPDA%22+frameborder%3D%220%22+allow%3D%22accelerometer%3B+autoplay%3B+encrypted-media%3B+gyroscope%3B+picture-in-picture%22+allowfullscreen%26gt%3B%26lt%3B

Signality säger att de är väldigt stolta över att ha blivit utvalda som den officiella leverantören av trackingdata för Allsvenskan och Superettan och att Svensk Elitfotboll visar världsledande innovationskraft genom att satsa på nästa generations AI-plattform för att samla in tracking-data i realtid.

– Genom att utnyttja möjligheterna med full automation och en molnbaserad mjukvaruplattform blir SEF en verklig förebild för andra fotbollsligor i världen och de visar att det är möjligt att automatisera insamling av data i realtid utan kostsamma hårdvaruinstallationer och manuella operatörer på stadion. Det är som att ha en självkörande bil för fotboll. Vi ser fram emot resan med SEF och nästa steg kring visualisering och djupanalys av datan som samlas in, säger Michael Höglund, CEO, Signality.

Det nya verktyget är nyttigt på flera plan. Det kan enkelt kopplas på även för den elitförberedande verksamheten och på så sätt hjälpa till att överbrygga steget mellan akademi och A-lag.

– Känslan är att de nya analysmöjligheterna som vi erbjuder via Spiideos och Signalitys gemensamma arbete är banbrytande. Vi har sedan tidigare en dialog med Svenska Fotbollförbundet om hur vi ska utveckla svensk fotboll och det här kan visa sig vara ett viktigt steg på vägen, säger Svante Samuelsson.