Nyheter

Chevron
Viktiga punkter på agendan på Upptaktsträffen för Allsvenskan

Viktiga punkter på agendan på Upptaktsträffen för Allsvenskan

Årets upplaga av Allsvenskan sparkar igång helgen 10-11 april. Under måndagen snackades säsongen upp i en webbsändning från Svensk Elitfotbolls kontor samt på discovery+.

Upptaktsträffen delades upp i tre delar där de två första i huvudsak var till för klubbarna själva, media och andra intressenter. Från Svensk Elitfotbolls kontor i Solna fick tittarna under en webbsändning information om riktlinjer för media på arenorna i Allsvenskan, publikfrågan, officiell statistik, spelarutbildning samt hållbarhet och integritet.

Något som fick mycket utrymme var frågorna om hållbarhet och integritet.
Beatrice Clarke, ansvarig för Hållbarhet på Svensk Elitfotboll pratade tillsammans med Selene Cortes från organisationen Mind och BK Häckens tränare på temat psykisk ohälsa.

– Det här är en fråga högt upp på dagordningen. Vi är oroade när vi ser att det finns ett dåligt mående och en psykisk ohälsa, säger Beatrice Clarke i sändningen.

IMG_6237

– Vi behöver jobba förebyggande och främjande med den mentala hälsan, menar Selene Cortes.

Just nu pågår ett arbete med att kartlägga och studera spelarna i Allsvenskans och Superettans välmående. BK Häckens tränare säger att han har råkat på spelare med psykisk ohälsa ganska ofta.
– Jag är glad att det här arbetet har tagit fart nu. Resultaten från det här kommer vara ett väldigt bra underlag. Vi behöver fler verktyg till de verktyg vi redan har, säger Andreas Alm.

Avslutningsvis fick tittarna information om årets mediaguide samt att medias tips för säsongen 2021 presenterades.

– Pandemin gjorde att vi fick förändra upplägget för upptaktsträffen men utifrån rådande förutsättningar så tycker jag att vi genomförde upptaktsträffen på ett väldigt professionellt sätt, säger Kaveh Sarvari, ansvarig för upptaktsträffarna på Svensk Elitfotboll.

– Jag är väldigt nöjd över dagen. Mina kollegor berättade för den samlade presskåren om hur vi jobbar centralt med publikfrågan, med spelarutveckling och inte minst med så allvarliga frågor som psykisk ohälsa och anti matchfixning. Jag upplever också att vi har en bra dialog med media och att det finns utrymme både för klubb eller för sportjournalister att höra av sig till mig om de har funderingar av något slag. Vi jobbar tillsammans för att göra det så bra som möjligt för alla parter, säger Robert Johansson, kommunikationschef på Svensk Elitfotboll.

I del två fick media träffa klubbarnas huvudtränare och lagkaptener i separata videointervjuer.

Som grädde på moset avslutades kvällen med en 90 minuter lång sändning i discovery+ där klubbarnas huvudtränare snackade upp säsongen.

Se webb-sändningen från Svensk Elitfotbolls kontor i sin helhet på här.

Skarmavbild-2021-03-30-kl.-20.52.00

Media tippar Allsvenskan 2021:
1. Malmö FF
2. BK Häcken
3. Djurgårdens IF
4. Hammarby IF
5. IFK Norrköping
6. IF Elfsborg
7. AIK
8. IFK Göteborg
9. Örebro SK
10. Mjällby AIF
11. Degerfors IF
12. Halmstads BK 
13. IK Sirius
14. Kalmar FF
15. Varbergs BoIS
16. Östersunds FK