Nyheter

Chevron
Wålemark har hittat sin plats i Allsvenskan

Wålemark har hittat sin plats i Allsvenskan

Patrik Wålemark tog steget från division 2 till Allsvenskan i år – och gjorde succé direkt i BK Häcken.
– Jag har alltid tänkt att fotboll är fotboll, och det är ju det jag är bra på, säger mittfältaren till unicoach.se.

Med en pappa, Jens, som själv är gammal allsvensk spelare och en familj som framförallt är synonym med Ljungskile SK:s framgångar i slutet av 1990-talet, då man avancerade från division 5 till Sveriges högsta serie, så är det kanske inte märkligt att fotbollen blivit hemmaplan för Patrik Wålemark.

Uppväxt i Göteborg var han Qviding FIF trogen fram till i vintras. Yttermittfältaren hade hunnit med två seniorsäsonger – i trean och tvåan, varav det sista året gav tolv mål på 26 starter – innan valet föll på Häcken i vintras.

– Jag har alltid tänkt att fotboll är fotboll, och det är ju det jag är bra på. Allt utanför, med media och sånt, är däremot en helt annan grej: det var väl det som kändes mest nytt för mig. På fotbollsplanen, när man spelar med de spelare man gör, så blir allt lättare, så smarta som de är. Fotbollen är inte den största förändringen, säger Patrik Wålemark.

Debuten från start – mot IF Elfsborg, den 16 juli i år – gav inte bara en fullträff och två målgivande framspelningar, utan också rejält med uppmärksamhet. Totalt har det hunnit bli tretton framträdanden under 2020, varav sju från start.

Vad säger du om din egen prestation så här långt?
– De första matcherna var väl lite upp och ner, och den första mot Elfsborg var väldigt mycket upp. Sedan… ja, när vi spelade mot Elfsborg i veckan så kände jag att jag lär mig grejer varje match. Men när jag väl spelar så försöker jag bara ge allt och göra det jag ska göra, säger Patrik Wålemark.

Vad är det för saker som du känner att du lärt dig?
– Det är mycket detaljer. Jag brukar alltid kolla igenom matcherna efteråt, så att man till exempel kan se om man lyckas skapa yta för sig själv och om vi i Häcken hittar de ytor vi vill åt.

Själv hoppas han även att framgångarna ska fortsätta i Allsvenskan, där Häcken för närvarande är tabelltvåa bakom Malmö FF. Och på ett personligt plan är det inga konstigheter som gäller inför säsongens sista tredjedel.

– Jag vill bara fortsätta köra på liksom. Det viktigaste är att vi tar våra poäng och så, och själv vill jag spela så mycket som möjligt och bara fortsätta göra det bra.

Läs hela intervjun på unicoach.se.

Foto: bildbyrån