Nyheter

Chevron
Genomgång: AFC till Djurgården

Genomgång: AFC till Djurgården

Den allsvenska premiären närmar sig med stormsteg. Vi lägger luppen över lagen i grupper om fyra i alfabetisk ordning. Först ut är AFC Eskilstuna, AIK, BK Häcken och Djurgården.

AFC Eskilstuna
Nykomlingen AFC Eskilstuna utmanade länge Trelleborgs FF:s extraordinära defensiva rekord på 13 insläppta mål på 30 matcher i Superettan 2006. Det blev till slut 16 insläppta för AFC ifjol under Nemanja Miljanovics första säsong som huvudtränare för laget.

Trots flera tunga spelartapp i vinter, samtidigt som sportchefen Azad Budak lämnat klubben, hjälpte lagarbetsandan och fina prestationer från bland andra mångsidige Felix Michel och strikern Samuel Nnamani laget till en sensationell finalplats i Svenska Cupen under försäsongen

– Jag tror att det var en viktig seger, för vi fortsätter att visa karaktär, inställning, lagmoral. Där är vi svåra att slå. Alla jobbar, alla är ödmjuka, de ställer laget för jaget. Med den inställningen och attityden kommer man långt, säger Miljanovic till afc-eskilstuna.se efter semifinalvinsten mot AIK.

Placering 2018: Slutade 3:a i Superettan (vann kvalet mot IF Brommapojkarna)

Tränare: Nemanja Miljanovic

Spelare in: Artem Rakhmanov, Jesper Björkman, Ole Söderberg, Jacob Lackell, Ivan Bobko, Mehmed Dresevic, Denni Avdic, Wilhelm Loeper, Jose Leon, Ihor Levchenko och Adi Nalic

Spelare ut: Zourab Tsiskaridze, Bajram Ajeti, Gianluca Curci, Alexander Michel, Hossin Lagoun, Oke Akpoveta och Aaron Zahui Bazoukou

aik-sundgre-rashidi-pokal

AIK
Det tolfte SM-guldet i AIK:s historia säkrades med en 1-0-seger borta mot Kalmar FF i den sista omgången av Allsvenskan 2018. Robin Jansson nickade in det avgörande målet på Guldfågeln Arena, men han är en av flera guldmakare som lämnat i vinter.

Lagkaptenen Henok Goitom, försvarsgeneralen Per Karlsson och landslagsmittfältaren Sebastian Larsson är dock fortfarande kvar i laget, som kryddats med flera intressanta utländska importer och hemvändande tvåvägsspelaren Anton Saletros.

– Det är bra fotbollsspelare som har försvunnit. Kristoffer Olsson är med i landslaget. Men de som har kommit in är bra spelare, annorlunda spelare, och det kommer ta lite tid för oss att bli synkade, säger Goitom under Allsvenskans upptaktsträff.

Placering 2018: Slutade 1:a i Allsvenskan

Tränare: Rikard Norling

Spelare in: Chinedu Obasi, Daniel Granli, Saku Ylätupa, Anton Saletros, Magnar Ödegaard och Karol Mets

Spelare ut: Albin Linnér, Kristoffer Olsson, Rickson Mansiamina, Daniel Mushitu, Samuel Brolin, Nicolas Stefanelli, Alexander Milosevic, Denni Avdic, Haukur Hauksson, Christos Gravius och Robin Jansson

hacken-celik-borta

BK Häcken
Sedan Peter Gerhardsson lämnade BK Häcken har först Mikael Stahre och sedan Andreas Alm fört in en tydligare defensiv struktur som hjälpt laget att utmana i toppen av Allsvenskan två år i rad. Under vintern har man dessutom imponerat i cupspelet och nått final i Svenska Cupen.

Men det är trots allt offensiven som fortsatt imponerar på Hisingen. Paulinho vann allsvenskans skytteliga ifjol, samtidigt som Daleho Irandust tagit plats som en kontinuerlig kreativ chansskapare och Alexander Jeremejeff hittat tillbaka till storformen efter flytten hem från Malmö FF.

– I vårt anfallsspel mot storlagen så är vi bra på det första slaget, men vi behöver slå en två tre gånger när vi möter AIK hemma eller borta. Vi måste upp med den offensiva garden. Vi har tränat extremt mycket offensiv sedan sjunde januari, säger huvudtränare Alm under upptaktsträffen.

Placering 2018: 5:a i Allsvenskan

Tränare: Andreas Alm

Spelare in: Oskar Sverrisson, Ahmed Yasin och Kwame Kizito

Spelare ut: Emil Wahlström, Ali Suljic, Lucas Hedlund, Emir Bosnic och Elvis Lindkvist

djurgarden-cup-jubel

Djurgården
Det är mycket nytt i Djurgården. Özcan Melkemichel har lämnat tränarbänken och ersatts av duon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, som ansluter efter ett långt och framgångsrikt arbete i IK Sirius. På spelarsidan har man tappat rutin då Andreas Isaksson och Jonas Olsson lämnat, men den smärre generationsväxlingen som pågår ser livfull ut.

Under de senaste två övergångsfönsterna har sportchefen Bosse Andersson hämtat in flera spännande spelare, med Erik Berg (f.d. Johansson), Mohamed Buya Turay, Astrit Ajdarevic och nyblivne norske landslagsmålvakten ”PK” Bråtveit i spetsen.

– Vi ska fortsätta spela en framåtlutad fotboll, framför allt på hemmaplan. Det är otroligt många bra lag i Allsvenskan, men vi ska göra vad vi kan för att vara med och hota om de allra översta platserna, säger Thomas Lagerlöf på Allsvenskans upptaktsträff.

Placering 2018: 7:a i Allsvenskan

Tränare: Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf

Spelare in: Mohamed Buya Turay, Per Kristian ”PK” Bråtveit, Aslak Witry, Jacob Widell Zetterström, Elliot Käck, Adam Bergmark Wiberg och Astrit Ajdarevic

Spelare ut: Amadou Jawo, Andreas Isaksson, Omar Eddahri, Niklas Gunnarsson, Marcus Hansson, Souleymane Kone, Kerim Mrabti, Joseph Ceesay, Jonas Olsson och Aliou Badji

FOTO: Bildbyrån