Nyheter

Chevron
Genomgång: Från Kalmar FF till Östersunds FK

Genomgång: Från Kalmar FF till Östersunds FK

I morgon är det äntligen dags att sparka igång Allsvenskan 2019. Som uppladdning kan ni idag kan läsa genomgången av de fyra sista lagen – Kalmar FF, Malmö FF, Örebro SK och Östersunds FK.

Kalmar FF
Det var en målsnål säsong för Kalmar FF 2018. 30 seriematcher och bara 27 mål framåt. Något som måste förändras om tiondeplatsen ska förbättras. Och försäsongen under nya tränaren, Magnus Pehrsson har sett vass ut. Utav tolv matcher har man gått segrande vid nio tillfållen och bara förlorat ett. Mest anmärkningsvärt: Man har bara släppt in sju bollar.

Pape Alioune Diouf har gjort fem framåt samtidigt som konkurrensen hårdnat. Moestada El Kabir har hämtats in från Turkiet för att stärka offensiven. Även om Kabir inte riktigt hunnit nå toppformen än är Magnus Pehrsson redo för premiär och övertygad om att hans lag också är det.

– Jag kände redan efter Sundsvallsmatchen [den 16:e mars[ att vi var redo för att kliva in i Allsvenskan. Vi har kommit till ett bra ställe för att starta upp seriespelet och ambitionen är att ta sig an varje match och i veckorna jobba för att bli starkare för att uppnå resultat, säger han till klubbens hemsida.

Tränare: Magnus Pehrsson

Placering 2018: Tionde i Allsvenskan

Spelare in: Piotr Johansson, York Rafael, Rafinha, Chidiebere Nwakali, Fidan Aliti, Henrik Löfkvist, Moestafa El Kabir och Maxwell

Spelare ut: Tobias Eriksson, Erton Fejzullahu, Johan Ramhorn, Anton Maikkula, Mikael Dyrestam, John Håkansson, Lumala Abdu, Carl Johansson, Markus Thorbjörnsson, Adrian Edqvist och Alexander Ahl-Holmström

Malmö FF art

Malmö FF
Skåningarna har den på pappret starkaste truppen, man har mest pengar och tippas som svenska mästare av de flesta. Så har det sett ut ett par år nu och ibland blir det guld, ibland blir det som ifjol. En svag vår gjorde att Magnus Pehrsson fick lämna sitt tränaruppdrag och in kom istället Uwe Rössler. Tysken fick fart på de himmelsblå som till slut lyckades säkra en tredjeplats i sista omgången.

Parallellt med Allsvenskan spelade man sig vidare i Europa League och till sist blev det sextondelsfinal mot Chelsea i februari. Laget tränade stenhårt och hade, med svenska mått mätt, en kort och intensiv försäsongsuppladdning innan första tävlingsmatch. Frågan är hur laget har anpassat sig efter förlusten mot engelsmännen. I Svenska Cupen hamnade Malmö FF på tvåa i sin grupp, efter förlust mot Östers IF i Tipshallen i Växjö.

Markus Rosenberg, lagkapten, gör sin sista säsong (igen) och vet hur han vill avsluta karriären.

– Vi vann ju inte guld ifjol, så det är med revanschlusta man går in i den här säsongen. Sedan jag kom hem har det kommit in väldigt många bra spelare. På pappret har vi den bästa truppen i Allsvenskan. Vi har fått behålla i princip hela truppen från ifjol och kryddat med nya, säger han på Allsvenskans upptaktsträff.

Tränare: Uwe Rössler

Placering 2018: Trea i Allsvenskan

Spelare in: Dusan Melicharek, Adi Nalic, Anel Ahmedhodzic, Erdal Rakip och Jo Inge Berget

Spelare ut: Marko Johansson, Pavle Vagic, Filip Konstandeliasz, Sixten Mohlin, Fredrik Andersson, Mathias Nilsson, Teddy Bergqvist, Anton Kralj, Walter Viitala, Hugo Andersson, Adi Nalic, Jakob Tånnander och Egzon Binaku

ÖSK art

Örebro SK
ÖSK har tappat flera nyckelspelare från 2018. Nahir Besara var en av Allsvenskans bästa spelare när formen var där och Kennedy Igboananike gjorde nio av klubbens 34 mål. Men ersättarna har kommit in och Viktor Prodell är den som ska ta över målansvaret i år.

Håll koll på vänsterkanten och unga Kevin Wright också. Han tog Superettan med storm i fjol och var en bidragande orsak till Degerfors IF:s fina säsong. Nu är han i Örebro och publiken på Behrn Arena lär få en ny favorit.

Den erfarna försvarsbjässen Michael Almebäck tror att tränare Axel Kjäll får ordning på laget.

– Vi är ett par spelare som spelat ihop under ett par år och Axel har fått bygga upp det här under två år så det är jättebra och positivt. Jag tror kontinuitet är viktigt samt att man känner att man har en tränare som man nästan vill dö och ge allt för. Det tror jag Axel har en bra förmåga att få fram hos oss och sedan gäller det bara att vi får ut det på planen, säger Almebäck på upptaktsträffen.

Tränare: Axel Kjäll

Placering 2018: Nionde i Allsvenskan

Spelare in: Daniel Björkman, Martin Broberg, Viktor Prodell, Dennis Collander, Jake Larsson, Agon Mehmeti och Kevin Wright

Spelare ut: Nahir Besara, Kennedy Igboananike, Sebastian Ring, Victor Sköld, Alfred Ajdarevic och Isaac Boye

Östersund art

Östersunds FK
Det stormar kring Östersunds FK, men på fotbollsplanen verkar spelarna inte ha påverkats. Efter fjolårets sjätteplats har klubben förstärkt med ett par intressanta namn. Alhaji Ger har kommit tillbaka efter sitt utlandsäventyr, men den det pratas mest om är Ravel Morrison. En gång supertalang i Manchester United och nu på plats i lugna Jämtland. Kan det få honom att äntligen blomma ut?

Östersund har spelat nio matcher på försäsongen och vunnit fem av dem. Inför premiären har målvaktsfrågan varit den stora fotbollsmässiga diskussionen och så sent som bara ett par dagar innan avspark tog man in Kelland Absalom från Ytterhogdal.

– Det kommer bli ett spännande år med mycket nytt. Vi tappade många spelare och även i ledarstaben i somras, så det var därefter lite tunt med spelare under hösten. Det har kommit in rätt många nu och det kan ta tid att få in det spelsättet vi vill. Men det är bra kvalitet på spelarna som har kommit in, säger Tom Pettersson, lagkapten på upptaktsträffen.

Tränare: Ian Burchnall

Placering 2018: Sexa i Allsvenskan

Spelare in: Sixten Mohlin, Francis Jno-Baptiste, Thomas Isherwood, Charlie Colkett, Marco Weymans, Eirik Haugn, Ravel Morrison, Isak Ssewankambo, Alhaji Gero och Kelland Absolom

Spelare ut: Dennis Widgren, Smajl Suljevic, Andreas Andersson, Frank Arhin och Douglas Bergqvist

FOTO: Bildbyrån

Del 1 om AFC, AIK, BK Häcken och Djurgården
Del 2 om Falkenberg, Sundsvall, Hammarby och Helsingborg
Del 3 om Elfsborg, IFK Göteborg, IFK Norrköping och Sirius