Nyheter

Chevron
Klubbarna som kvalar till Europa delar på sex miljoner kronor

Klubbarna som kvalar till Europa delar på sex miljoner kronor

De fyra svenska klubbarna som kvalificerat sig till sommarens Europakval delar på sex miljoner kronor. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudpartner Unibet.
– Vi på Unibet vill att svensk elitfotboll ska bli så framgångsrik som möjligt, säger Per Carlander, Sverigechef på Unibet.

De klubbarna som berörs är de regerande svenska mästarna Djurgården som kvalar till Champions League samt Malmö FF, Hammarby respektive IFK Göteborg som kvalar till Europa League. Europafonden kommer att delas ut varje år på så sätt att den regerande svenska mästaren får 50% av pengarna i fonden medan övriga tre klubbar får varsin tredjedel av de 50% som återstår. Pengarna är till för att de svenska klubbarna ska ha så bra möjligheter som möjligt att klara av kvalet, och på så sätt kunna nå ett gruppspel.

– Det är otroligt viktigt för svensk fotbolls utveckling, både sportligt och ekonomiskt att svenska klubbar kontinuerligt kvalar in till gruppspel i Champions League och Europa League. Vi har därför valt att avsätta medel varje år till Europafonden. Denna fond delas ut till de lag som kvalificerar sig för Europaspel varje sommar. Tanken är att dessa pengar ska öka möjligheterna för våra svenska klubbar att göra en ordentlig satsning för att nå gruppspelet, menar Per Carlander. 

– Det finns en ekonomisk uppsida för de lag som klarar av ett par kvalsteg, men det ställer också krav på ekonomin med resor och behov på en bredare trupp. Vi på Unibet hoppas att dessa sex miljoner från Europafonden ska kunna hjälpa till en bit på den resan.

Pengarna fördelas som så att Djurgården får tre miljoner kronor för kvalet till Champions League samt att Malmö FF, Hammarby och IFK Göteborg får en miljon kronor vardera för kvalet till Europa League. Skulle någon av klubbarna nå ett gruppspel så betalas 1.5 gånger den utbetalda summan tillbaka till nästa års Europafond. 

– Både vi och klubbarna är mycket tacksamma att Unibet möjliggör för de svenska lagen som ska ut i Europa att kunna förbereda sig på absolut bästa sätt. Det kan vara skillnaden mellan att åka ut eller gå vidare, och vi vet alla vad det betyder för vår fotboll med svenska lag som lyckas ute i Europa. Leker vi med tanken att fler än en klubb lyckas nå ett gruppspel så finns det goda möjligheter att avancera rejält på UEFA:s ligaranking och på så sätt ge fler svenska klubbar möjlighet att spela i Europa, och på en högre nivå, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll angående Europafonden.

Årets kval till Europa spelas som enkelmöten. För Djurgårdens del inleds kvalet till Champions League borta mot Ferencvaros den 18 eller 19 augusti. Slår man ut de ungerska mästarna väntar antingen skotska Celtic eller isländska KR i nästa runda.

Kvalet till Europa League startar den 27 augusti. Här möter Malmö FF polska MKS Cracovia på hemmaplan medan Hammarby tar emot ungerska Puskas Akademia hemma i Stockholm. IFK Göteborg går in i den andra kvalomgången till turneringen.

Sverige ligger just nu på plats 21 på UEFA:s ligaranking men kan vid en bra sommar avancera på rankingen.

Europafonden 2020:
Djurgårdens IF – 3 miljoner kronor
Malmö FF – 1 miljon kronor
Hammarby IF – 1 miljon kronor
IFK Göteborg – 1 miljon kronor

Viktiga datum:
Champions League
Q1 – 18/19 augusti 
Q2 – 25/26 augusti 
Q3 – 15/16 september 
Playoff – 22/23 och 29/30 september 

Europa League
Q1 – 27 augusti
Q2 – 17 september
Q3 – 24 september
Playoff – 1 oktober

Foto: bildbyrån