Nyheter

Chevron
Marcus Danielson första försvararen som vinner Månadens spelare

Marcus Danielson första försvararen som vinner Månadens spelare

Djurgårdens försvarsklippa Marcus Danielson utsågs i juli månad till Månadens spelare i Allsvenskan och blir med det den första försvararen att vinna utmärkelsen sedan starten 2016.
– Jag var glad bara att vara en av tre kandidater till priset, men trodde aldrig jag skulle vinna, säger Marcus Danielson.

Marcus Danielsons Djurgården hade en bra juli månad. Klubben tog elva poäng på fem matcher och Danielson själv var en starkt bidragande orsak till att Djurgården endast släppte in två mål på de matcherna. Dessutom gjorde han två mål själv.

– Det är jättekul få den här utmärkelsen, speciellt när det är spelare i de andra lagen och annat folk som känns relativt kunniga inom fotboll som röstat fram en. Det är lätt att man bedömer spelare som gjort mycket mål och poäng när man ska rösta till ett sådant här pris. Det är också kul att jag vann priset på grund av det, det trodde jag inte. Det är ett jättebra kvitto att man gjort något bra, menar Danielson och fortsätter.

– Vi hade en relativt stabil och bra månad. Vi släppte in två mål på fem matcher och sedan gjorde jag två mål själv i rätt så avgörande lägen och det kanske vägde över till min fördel.

Det går bra nu.
– Ja, jag njuter av att spela fotboll. Det är ganska enkelt när man känner sig i form och allt bara flyter på. Det är bara ut där och spela och då löser sig det mesta.

Vad säger du om lagets insats, ni är ju minst sagt med i toppen och slåss?
– Insatsen är jättebra. Vi har gett oss själva ett fantastiskt läge inför hösten. Vi leder ligan och varje match betyder så väldigt mycket nu. Vi har presterat fantastiskt bra som lag.

– Det har varit en bra utveckling av laget under året. Vi var mer svajiga under våren. Vi pendlade mer i prestationerna i match till match men även inom matcherna, nu är vi mer stabila. Vi jobbar stenhårt tillsammans och vi har släppt in minst mål av alla lagen. Det börjar med spelarna längst upp som gör jobbet som underlättar för oss där bak.

Ni har också anpassat er snabbt till att ni har nya tränare, det brukar ta längre tid?
– Vi hade en tro när vi samlades i januari, att vi skulle kunna vara med i toppen, men vi trodde kanske ändå inte att det skulle gå så här snabbt. Vi kände dock under försäsongen och under Svenska cupens gruppspel och slutspelet att vi fick ihop det väldigt snabbt. Sedan har vi bara fortsatt utvecklas från det. Det har känts under året att vi är minst lika bra som de andra förmodade topplagen och det har vuxit fram att vi kommer vara med hela vägen in. Vi behöver inte gå och gömma oss, vi alla tror på det.

Hur påverkar det att några av konkurrenterna till allsvenska guldet just nu också dubblerar med matcher i Europa?
– Det är svårt att säga. Å ena sidan spelar de tuffa matcher där de får bra tempo. De har breda trupper. Men generellt kan vi bara lägga fokus på Allsvenskan och inget annat, så är det kanske en liten fördel för oss, säger han.

Marcus Danielson får som en del av utmärkelsen Månadens spelare också 10 000 kronor från Svenska Spel att skänka till ett samhällsengagemang i klubben. Danielson väljer att skänka sina pengar till Djurgårdens IF:s samarbete med Trygga barnen, som arbetar för utsatta barn och unga i Stockholm.

– Det kändes helt rätt att välja Trygga barnen. De jobbar med att hjälpa barn och ungdomar som haft en tuff uppväxt, så det känns helt rätt för att kunna gynna deras organisation, säger Marcus Danielson.

Djurgården och Trygga Barnen jobbar tillsammans för att de ska nå och stimulera barn som upplever sig vara ensamma i en svår situation. Djurgården försöker fånga upp barnen och skapa kontaktytor med vuxenvärlden på så sätt att klubben skänker biljetter till varje hemmamatch i Allsvenskan och att barnen får komma lite närmare föreningens verksamheter. Ambitionen är på sikt att samarbeta närmare kring föreningens ungdomsfotboll. Djurgården når väldigt många barn genom alla sina kanaler och kan på så sätt fånga upp barn som är i behov av hjälp och slussa dessa vidare till Trygga Barnen. Trygga Barnen erbjuder handfast hjälp för barn och unga som växer upp i familjer med missbruksproblem, samt att stiftelsen informerar och sprider kunskap om hur barn påverkas.

Fakta Månadens spelare:
Utmärkelsen Månadens Spelare i Allsvenskan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Svenska Spel och C More. Priset går till en spelare i Allsvenskan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden. 

Vinnaren får en check från Svenska Spel på 10 000 kronor där pengarna går till en av klubbens samhällsengagemang. Vinnande spelare utses alltid i C Mores/TV4:s sändningar från Allsvenskan varje månad och presenteras också i Svensk Elitfotbolls kanaler samt på Fotbollskanalen.

Juryn:
Juryn består av samtliga allsvenska klubbars lagkaptener, Svante Samuelsson (Svensk Elitfotboll), Alexander Axén (C More), Anna Brolin (C More), Olof Lundh (TV4), Noa Bachner (Expressen), Anders Bengtsson (Fotbollsmagasinet Offside) och Per Bohman (Aftonbladet).

Tidigare vinnare 2019:
April: Linus Hallenius, GIF Sundsvall 
Maj: Tarik Elyounoussi, AIK
Juli: Marcus Danielson, Djurgårdens IF