Bilder: Assistligan 2022

10 januari, 2023 kl 10:41 Hammarbys Nahir Besara vann assistligan i Allsvenskan 2022. Så här ser hela topplistan ut från det gångna året.

Alla bilder är hämtade från Bildbyrån.

AS-assistligan-2-2

11 assist: Från nedflyttning med Örebro SK till toppstrid med Hammarby. Nahir Besara blev en drivande kraft i Bajens guldjakt med sina elva assist från en central mittfältsposition.

AS-assistligan-3

10: Tre assist under första halvan av säsongen med IK Sirius, sju stycken efter sommarflytten till Malmö FF. Moustafa Zeidans vänsterfot visade sig hålla även hos 2021 års mästare.

AS-assistligan-5

9: Magnus Erikssons fina vänsterfot är välkänd i fotbollssverige. Både i öppet spel och på fasta situationer kan han servera medspelare i Djurgården. I år blev det nio målgivande framspelningar.

AS-assistligan-6

9: Victor Edvardsen värvades till Djurgården efter att ha öst in mål i Degerfors IF, men det var hans framspelningar som drog ögonen till sig under 2022. Visst, nio mål är inte fy skam, men nio assist för en anfallare imponerar.

AS-assistligan-7

8: Mohanad Jeahze stormade fram längs vänsterkanten under nästan hela säsongen för Hammarby. Hans farliga inlägg blev ett av lagets farligaste anfallsvapen under 2022.

AS-assistligan-8

8: Oliver Berg höll i de flesta av de offensiva trådarna i Kalmar FF under det gångna året. Utöver sin målfarlighet så spelade han även fram till åtta mål. Nästa säsong fortsätter han karriären i Djurgården.

AS-assistligan-9

7: Anders Christiansen ligger bakom mycket i Malmö FF:s offensiv. Utöver att han kan avgöra matcher på egen hand med mål så är han ständigt en av lagets farligaste framspelare.

AS-assistligan-13

7: Kristoffer Lund var en av många spelare i BK Häcken som prickade helt rätt under guldåret 2022. Vänsterbacken hade inga problem med att hänga med framåt och leverera farliga inspel i boxen.

AS-assistligan-10

7: IFK Norrköping var långt från toppen 2022, men Jonathan Levi visade framfötterna som framspelare, både i öppet spel och från fasta situationer.

AS-assistligan-11

7: Sebastian Nanasi inledde säsongen knackigt i Malmö FF men exploderade på lån i Kalmar FF. Där blev han en poängspelare av rang, inte minst när det kom till att servera lagkamrater.

AS-assistligan-12

6: Gustaf Norlin, Marcus Berg, IFK Göteborg; Darijan Bojanic, Hammarby; Elias Andersson, Djurgården; Oscar Johansson, IFK Värnamo; Rasmus Alm, Jeppe Okkels, IF Elfsborg.

Häcken förlänger med Högmo: "Väldigt glad"

25 jan 2023
Guldtränaren Per-Mathias Högmo stannar i BK Häcken till och med säsongen 2024. – Jag är väldigt glad över att förlänga kontraktet. Det känns väldigt bra och motiverande, säger Högmo.

Hammarby säljer Berisha till Molde

24 jan 2023
Efter ett halvår i Hammarby vänder Veton Berisha tillbaka till norska Eliteserien och Molde FK.

Häcken säljer skyttekungen Jeremejeff

21 jan 2023
Alexander Jeremejeff var med om att skjuta BK Häcken till ett historiskt SM-guld 2022. Nu säljs han till grekiska Panathinaikos. – Alex har haft en otrolig säsong i Bollklubben och vi önskar honom ett stort lycka till på hans nya äventyr, säger sportchefen Martin Ericsson.

Nyman och Asoro nätade mot Finland

10 jan 2023
Sverige besegrade Finland med 2–0 i den första matchen under landslagets januariturné. IFK Norrköpings Christoffer Nyman och Djurgårdens Joel Asoro stod för målen.

Bilder: Assistligan 2022

10 jan 2023
Hammarbys Nahir Besara vann assistligan i Allsvenskan 2022. Så här ser hela topplistan ut från det gångna året.

HBK värvar Superettans rekordmålskytt

9 jan 2023
Halmstads BK förstärker anfallet inför återkomsten till Allsvenskan. Viktor Granath, som slog rekordet för antal mål under en säsong i Superettan i fjol, är klar för klubben. – Att spela i Allsvenskan är något jag har längtat efter i hela mitt liv, säger Viktor Granath.

Spelschemat för omgång 1-15

20 dec 2022
​​​​​​​Datum och avsparkstider för omgång 1-15 i Allsvenskan är fastställt.

Discovery sänder från försäsongen 2023

16 dec 2022
Warner Bros. Discovery sänder stora delar av försäsongen på discovery+. Här är matcherna som visas i januari 2023.

24 allsvenska spelare i januaritruppen

6 dec 2022
Nästan alla spelare i den svenska landslagstrupp som ska spela två träningsmatcher i januari spelar till vardags i Allsvenskan.

Christer Mattiasson tar över i SIrius

6 dec 2022
Tabellelvan IK Sirius har gjort klart med ny huvudtränare. Christer Mattiasson ansluter från BP och har skrivit kontrakt över säsongen 2025.

Spelordningen för Allsvenskan 2023

2 dec 2022
Omgångarna och huvuddatumen för Allsvenskan 2023 är fastställda. Ligan börjar helgen 1-3 april och slutar söndag den 12 november.

Datum för 2023 års upptaktsträff

28 nov 2022
Det officiella startskottet för 2023 års säsong är fastställt. Den 20 mars sparkar Allsvenskan igång med sin förberedande träff för klubbar, supportrar och media. Det blir första upptaktsträffen som kan genomföras enligt plan på fyra år.