Så var Allsvenskans första match

8 augusti 2024

Vi firar Allsvenskans 100-årsjubileum hela året, men just idag – den 3 augusti – spelades den första matchen. Den 3 augusti 1924 gick startskottet, i form av en domarsignal, för det som skulle bli en traditionstyngd institution i svensk idrottshistoria. På Tunavallen i Eskilstuna blåstes den första allsvenska matchen någonsin igång. På planen ställdes IFK Eskilstuna mot IK Sleipner – ett möte som nu återupprepas 100 år senare.

Efter att beslutet tagits om att starta en ny svensk fotbollsliga i början av året var det till slut dags för den första omgången i Allsvenskan den 3 augusti 1924. Sex matcher skulle spelas, fem av dem med avsparkstiden 13.30. På Tunavallen skulle dock mötet mellan IFK Eskilstuna och IK Sleipner blåsas igång redan kl 13.00 och därmed bli den första allsvenska matchen någonsin. På läktarna satt 700 åskådare, fyllda av förväntan och spänning inför denna historiska händelse. Sleipner tog snabbt kommandot och dominerade spelet.

Efter bara 16 minuters spel kom också Sleipners ledningsmål när Evert Blomgren kastade sig fram och nickade in bollen efter en hörna. Målet gick till historien som det första någonsin i Allsvenskan.

– Jag minns att jag nickade in bollen, men om det var efter en hörna eller en passning har jag ingen aning om. Det var ju så länge sedan, har Blomgren senare berättat i en intervju.

Värt att tillägga är att det i en av matcherna med senare avsparkstid bara gick elva minuter innan Rikard Larsson, en okänd reserv i Hammarby, nätade borta mot Örgryte i Göteborg. På sätt och vis var han därmed först, men då stod det redan 0-1 på anslagstavlan i Eskilstuna.

Bara fyra minuter efter Blomgrens mål utökade Tore Keller ledningen till 2-0. Keller, som senare skulle bli en av Sleipners mest kända spelare, gjorde därmed Allsvenskans andra mål. Matchen fortsatte med Sleipner i ledningen, och trots att IFK Eskilstuna kämpade tappert så kunde de inte hindra Sleipner från att vinna. Matchen slutade 3-1 till Norrköpingsgänget.

Returmöte 100 år senare

Premiärmatchen mellan Eskilstuna och Sleipner inledde vad som skulle bli Sveriges mest älskade fotbollsliga. Den första upplagan av serien vanns av GAIS, medan både Sleipner och Eskilstuna klarade sig kvar. Sleipner nådde totalt 16 säsonger i högsta serien, senast 1941, och blev även svenska mästare 1937/38. IFK Eskilstuna har gjort 14 säsonger i Allsvenskan, varav den senaste 1964.

2024 är de återigen seriekollegor i division 2 och är en del av firandet av Allsvenskans jubileum. 100 år och en vecka efter den första avsparken kläddes Tunavallen återigen i Allsvenskans skrud och de två lagen ställde sig på planen för att göra upp i en ny batalj. Matchen slutade ännu en gång med vinst för gästerna efter 0-2.