2021 hade han stannat lastbilen vid en rastplats för att ta en matpaus. På Strandvallen mötte Mjällby samtidigt IFK Göteborg, och Carljohan Eriksson hade chansen att spräcka rekordet för den längst hållna allsvenska nollan någonsin. Ett sms från vännen och kollegan Jona Thern fick mobilen att plinga: “Du klarade dig!”. Håkan Svenssons rekord från 1999-2000 – 808 allsvenska matchminuter utan att släppa in mål – står sig starkt än idag.
Han gick i sin fars fotspår, intresset delades mellan fotbollen, maskiner och motorer för de båda. Men när det kom till fotbollen tog det inte särskilt lång tid innan Håkan Svensson trampat om sin pappa och blev den som ledde vägen. Redan som 15-åring petade han sin far från A-laget i moderklubben Rydöbruk och blev ordinarie mellan stolparna.
– Det var inte helt utan förtret från hans sida, han tyckte nog att jag var lite väl ung för att ta hans plats, säger Svensson och skrattar.
Håkan Svensson beskriver sig själv som en talang, men några stora drömmar om att bli fotbollsproffs fanns inte som ung. Hans gamla målvaktstränare Roland Sjöström var inte alltid glad när han dök upp till träningen dåligt förberedd gällande kost och fokus. I den lilla halländska klubben fick han dock vara med om stora matcher tidigt. Genom goda kontakter i klubbens styrelse kom lag som Chelsea, Newcastle och Queens Park Rangers på besök till lilla Rydöbruk för träningsmatcher, vilket innebar att en ung Håkan Svensson tidigt ställdes mot erfarna internationella målskyttar.
– Jag hade länge andra intressen som handlade om bilar, lastbilar och maskiner, och brydde mig inte särskilt vad jag stoppade i mig innan träning eller så. Men fotbollsdrömmen och motivationen växte successivt när jag väl fick chansen att spela större matcher, gjorde det bra och så småningom fick möjligheten att provträna för HBK, säger Svensson.
Som 19-åring värvades han till Halmstad BK trots en tveksam Stuart Baxter:
– Jag hade lite tur där. Baxter gillade ju träningsprodukter och jag var snarare en råtalang som inte haft så mycket träning. Så han rådfrågade Björn Norberg, dåvarande förstemålvakt, som såg något i mig och fick Baxter att värva mig, säger Svensson och fortsätter:
– Men sen tog jag ju Norbergs jobb så småningom, så han kanske ångrade att han hade lobbat för mig, säger han med ett skratt.
Två SM-guld och en supernolla
Det unga nyförvärvet fick chansen att göra sin allsvenska debut redan under sin första säsong, 1990, efter en skada på Björn Norberg. Säsong nummer tre i HBK-tröjan blev han ordinarie. Och strax därpå tog Halmstads storhetstid fart. 1995 tog Tom Prahl över en trupp med offensivt skickliga spelare och präglade den till ett defensivt starkt kollektiv. Under Prahls ledning bärgade de blåvita hallänningarna två av klubbens totalt fyra SM-guld och var ett kontinuerligt topplag.
– Vi var väldigt målsnåla bakåt under alla de säsongerna, som Prahls lag tenderar att vara. Och i kombination med att vi hade flera spelare som var vassa offensivt, till exempel Fredrik Ljungberg och Mats Lilienberg, så blev det väldigt bra. Med sex, sju landslagsspelare i truppen hade vi ett väldigt bra material, säger Svensson.
Efter det första SM-guldet 1997 följde en fjärdeplats 1998 och en tredjeplats 1999 innan Halmstad återigen fick höja pokalen 2000. Det var också året då Håkan Svensson noterades för det rekord som står sig än idag.
– Vi spelade hemma mot ÖIS om jag inte minns fel. Jag höll ju koll på resultattavlan där det var en nedräkning till rekordet. Och när jag väl slog Aspers rekord från säsongen innan så var det häftigt såklart. Sen tog det inte så lång tid efter det innan Magnus Källander spräckte nollan, säger han och fyller på:
– Att rekordet skulle stå sig så här länge trodde jag väl inte då. Men fotbollen är lite mer offensiv nuförtiden, lite mer öppen, vilket gör att det kanske är svårare idag att hålla nollan såpass länge.
Den som kommit närmast att slå rekordet under de senaste decennierna är Mjällby AIF:s Carljohan Eriksson, säsongen 2021. Men efter 793 minuter, bara 16 från rekordet, spräcktes hans supernolla av Blåvitts Carl Johansson hemma på Strandvallen. Vid en rastplats hade Håkan Svensson svängt av med den lastbil han numera kör för att äta lite. Efter att ha lyssnat på matchen en stund bytte han kanal för att lyssna på något annat. Men så plingade det till i telefonen av ett sms från vännen och före detta kollegan Jonas Thern: “Du klarade dig!”.
Efter framgångarna i Halmstad fortsatte Svensson så småningom sin spelarkarriär i AIK, cypriotiska Paralimni, IF Elfsborg, BK Häcken och slutligen Malmö FF där han rundade av. Därefter har han haft ett flertal tränaruppdrag hos bland andra Falkenbergs FF, Halmstads BK och Landskrona BoIS.
Håkan Svensson om…
…sin allsvenska debut:
– Jag minns nog inte så mycket från själva matchen, däremot i den andra matchen har jag för mig att jag räddade en straff. Men det är klart att det var fantastiskt att få spela i Allsvenskan. Från lilla Rydöbruk till stämningen på en allsvensk arena, den resan var otrolig.
…sitt bästa allsvenska minne:
– SM-gulden, naturligtvis. Rekordet är ju roligt på ett sätt, men att som ett litet lag från en liten ort nå de framgångarna… det är ovärderliga minnen.
…allsvensk fotboll 2024:
– Det är ju en helt annan fotboll som spelas idag jämfört med på min tid. När det kommer till målvaktsspelet är de ju så mycket bättre med fötterna och deltar i speluppbyggnaden på ett helt annat sätt. Och överlag är det ju en mer kreativ fotboll som är kul att se på, inte minst tack vare att vi har många duktiga tränare som driver på utvecklingen. Sen om man ska prata om resultat så hoppas jag ju såklart på framgångar för HBK, och att vi får se ett lite mer offensivt Halmstad i år.
…vem som har störst chans att spräcka hans rekord 2024:
– Ja, det är ju svårt. Men jag får väl säga Halmstads Tim Erlandsson eller Tim Rönning så håller jag ryggen fri här hemma.