Malmö FF cupmästare 2022

Malmö FF har säkrat sin 15:e Svenska Cuptitel och den första sedan 1989. Dagens seger kom efter straffsparkar mot Hammarby på Tele2 Arena.

På en nästintill fullspikad Tele2 Arena drabbade Hammarby och Malmö FF samman i årets final i Svenska Cupen. Den första halvleken bjöd på flera lägen åt båda håll, men lagen gick till pausvila med 0-0 på resultattavlan. I den andra halvleken tog hemmalaget Hammarby över och skapade flera farligheter. Williot Swedberg hade två fina laget att ge Bajen ledningen, men missade vid båda tillfällena. När klockan tickade upp mot 90 fick MFF en frispark. En lyftning in i straffområdet nådde Dennis Hadzikadunic, men mittbackens nick gick precis utanför stolpen. Men några mål fick vi inte se under ordinarie tid och finalen gick till förlängning.

En förlängning som skulle avgöra om Hammarby skulle ta sin andra raka cupseger eller om Malmö FF skulle säkra sin första cuptitel sedan 1989 och 15:e totalt.

Fem minuter in i förlängningen fick Veljko Birmancevic iväg ett hårt skott som Blacevic i Bajenmålet styrde upp i egen ribba. I anfallet efter hade Hammarby ett vasst avslut, men Ismael Diawara klarade. Chanserna avlöste sedan varandra, men de båda målvakterna höll tätt och straffar fick avgöra.

Väl i straffavgörandet blev Malmömålvakten Ismael Diawara stor hjälte. Han tog två av Bajens straffar och säkrade segern för skåningarna.