Nyheter

Chevron
Övergångar vi minns: Jari Litmanen

Övergångar vi minns: Jari Litmanen

Jari Litmanen var en världskänd fotbollsikon när han en julidag 2005 blev klar för spel i Malmö FF. Där bjöd finländaren på flera magnifika insatser, men är idag lika ihågkommen för de tre osannolika skador som kom under tiden i den himmelsblå tröjan.

Övergång:
Jari Litmanen, från Hansa Rostock till Malmö FF, 7 juli 2005

Vem var han? 
Litmanen var en offensiv mittfältare och släpande anfallare som debuterade i finska högstaligan redan som 16-åring. Talangen tog honom till nederländska Ajax, där “Litti” tillbringade sju år och bland annat vann Champions League 1995. Återkommande skador hämmade dock det tekniska spelgeniet, som inte fick samma stora framgångar vare sig i Barcelona (1999-2001), Liverpool (2001-2002) eller vid återkomsten till Ajax (2002-2004). Efter nedflyttning med tyska Hansa Rostock var han plötsligt tillgänglig på fotbollens övergångsmarknad.

Vad skedde?
Litmanen hade faktiskt redan som 17-åring varit på provspel hos Malmö FF, då med Roy Hodgson som tränare. Han imponerades av såväl professionaliteten som förutsättningarna och fick nu, 17 år senare, chansen att återvända. Enligt Hasse Borg, MFF:s dåvarande sportchef, gick affären “ovanligt snabbt och enkelt”. Kontraktet skrevs över sex månader och på lite knackig svenska, som sedan byttes till engelska, höll Jari Litmanen sin första prsskonferens. Där sa han att han var “två-tre veckor från matchform”, vilket var ett uttalande som kom att återupprepas vid fler tillfällen därefter.

Hur blev reaktionen? 
När Litmanen presenterades så ville inte tränaren Tom Prahl kommentera övergången – något som rörde upp känslor hos en del supportrar. Prahl dementerade dock att affären skulle ha gjorts upp bakom ryggen på honom, men sa å andra sidan att han inte kände till Litmanen, utan att det enda han visste var att han var en “väldigt seriös idrottsman.” Mottagandet bland fansen var då desto varmare. Finländarens ankomst väckte enorm uppståndelse och vissa hade till och med svårt att tro att det verkligen var sant.

Hur gick det? 
Det började lovande, med flera fina insatser både i Champions League-kvalet och i Allsvenskan. Jari Litmanen var bland annat bäst på planen i 2-0-segern mot Kalmar FF, och trots vissa skadebekymmer så förlängdes kontraktet även över säsongen 2006. Väl där visade Litmanen upp sin skyhöga kapacitet med suveräna prestationer mot Halmstads BK, Helsingborgs IF och Djurgården. Under sommaruppehållet som följde åkte sedan MFF till Danmark, och efter två Litmanen-mål i 4-0-segern mot Århus så skulle Hasse Borg bjuda på dricka. Flaskan var dock så fylld av kolsyra att kapsylen flög iväg som en projektil – rakt i ögat på stjärnan.

Finländaren kämpade sig dock tillbaka från det, bara för att några månader senare åka på ännu en oortodox skada när han slog i huvudet i löparbanornas tartan-underlag i en match mot Kalmar FF. Konsekvensen blev en hjärnskakning. De flesta trodde därför att Litmanen gjort sitt när kontraktet gick ut, med en sjundeplats i Allsvenskan på kontot, men 2007 skulle det guldsatsas och mittfältsikonen ville vara med. Vid premiären mot IF Elfsborg var han däremot inte där. Veteranen hade nämligen ramlat i en trappa i hemmet när han skulle hämta mjölk från kylskåpet åt sin son, och några fler MFF-matcher blev det inte efter det.

Vad hände sedan? 
Jari Litmanen la knappast skorna på hyllan, utan skrev istället kontrakt med Fulham, då tränat av ovan nämnde Hodgson. Några A-lagsmatcher blev det dock aldrig, och istället fortsatte karriären i hemlandet Finland. Under sin första comebacksäsong hjälpte han FC Lahti till en historisk tredjeplats i högstaligan, bara för att året därefter trilla ur. Litmanen tog sig vidare till HJK, där han blev en av ytterst få fotbollsspelare att spela på professionell nivå under fyra olika årtionden. 

HJK vann dessutom i princip varje gång som Litmanen stod på planen, och tog i slutändan hem ligatiteln. I sin 200:e ligamatch bokfördes stjärnan för tre målgivande framspelningar i 5-2-segern mot Haka. Det var säsongens sista match men också den sista i Jari Litmanens spelarkarriär. Sedan dess har han släppt en självbiografi och figurerat i en dokumentär, men även jobbat som fotbollsexpert i finsk tv.