Nyheter

Chevron
Så spelar du Allsvenskan Fantasy

Så spelar du Allsvenskan Fantasy

I Allsvenskan Fantasy ska du köpa ihop ett lag på 15 spelare och hoppas att de plockar så många poäng som möjligt på de allsvenska planerna under året.

Start
Du har 100 miljoner på banken och ska sätta ihop ett lag bestående av 15 spelare (två målvakter, fem backar, fem mittfältare och tre forwards). Spelarna kostar olika priser och således måste du vara strategisk när du väljer.

Sätt ihop din elva
När du valt dina 15 spelare ska du sätta ihop en startelva. Det finns ett gäng olika formationer att välja på. För att ändra position från exempelvis en 4-4-2 till en 4-5-1 så byter du ut en av dina forwards mot den mittfältare som sitter på bänken. Du låser dig aldrig till någon position utan kan ändra under hela året. Samma sak gäller med dina spelare. Inför säsongen har du fria övergångar och kan mixtra hur mycket du vill (så länge du håller dig till dina 100 miljoner). När deadline för första omgången går (30:e mars 14.55) har du bara en fri övergång mellan varje omgång. Vill du göra fler byten kostar det 4 minuspoäng. Innan du sparar ditt lag ska du välja en kapten och en vicekapten. Din kapten får dubbla poäng. Om din kapten inte kommer till spel blir det istället vicekaptenen (så länge han är i spel) som får dubbla poäng. Givetvis kan du skifta kapten och vicekapten mellan omgångarna.

Poäng
När premiäromgången är igång är det bara att luta sig tillbaka och hålla tummarna för att just dina spelare levererar och tar höga poäng.

Chips
Under säsongen har du tre chips som du kan använda för att poängboosta ditt lag.

Parkera bussen – alla dina backars poäng fördubblas i en omgång. Tänk på att försöka använda en fembackslinje om du använder Parkera bussen-chipset.

Lånelaget – Gör obegränsat antal övergångar och välj hur många spelare du vill från ett lag. Maxtaket på tre spelare från ett lag försvinner alltså. Vid nästa deadline kommer din trupp att återställas till hur det såg ut omgången innan du spelade Lånelaget.

Dynamisk duo – Både din kapten och vicekapten får tredubbla poäng.

Du har dessutom ett Frikort på våren och ett på hösten. Ett frikort för övergångar kan användas för att göra obegränsat antal övergångar under en omgång. Frikortet spelas i samband med att du bekräftar övergångar som kommer att kosta poängavdrag, och kan inte avbrytas när det väl spelats. Om du redan genomfört övergångar men vill göra fler kommer eventuella poängavdrag för den aktuella omgången att dras tillbaka.

Parkera bussen, Lånelaget och Dynamisk duo kan aktiveras en gång per säsong. Parkera bussen och Dynamisk duo spelas under ’Mitt lag’ och kan avbrytas innan deadline. Lånelaget spelas under ’Övergångar’ och kan inte avbrytas när det har aktiverats. Tips! För att maximera effekten av Parkera Bussen bör du anpassa din formation så att du spelar fem försvarare i den omgången.

Observera att det inte går att spela ett av de tre chipsen om du samma omgång använder Frikortet.

Tips
Här kan du läsa mer om hur du sätter ihop din första elva.
Här kan du se vad spelarna får poäng för.

Har du frågor eller funderingar kan du alltid kontakta oss på fantasy@allsvenskan.se eller via vår Discord.

Lycka till med årets säsong!