Nyheter

Chevron
Svensk Elitfotbolls protokoll med riktlinjer för Allsvenskan och Superettan

Svensk Elitfotbolls protokoll med riktlinjer för Allsvenskan och Superettan

Svensk Elitfotboll har en gemensam önskan att Allsvenskan och Superettan ska starta den 14 juni. För att det över huvud taget ska vara möjligt krävs ett godkännande från Folkhälsomyndigheten.

Det svenska samhället har valt linjen att inte helt stänga ner under coronakrisen. Istället fokuserar myndigheterna på riktlinjer som vädjar till organisationers och individers egna ansvar. Social distansering är central och ambitionen är att skapa förutsättningar för en långsam spridning genom landet. Vissa aktiviteter har tillsvidare förbjudits, bland annat tävlande inom senioridrott för att minska resandet genom landet och för att undvika folksamlingar.

Svensk Elitfotboll har tagit fram två protokoll med riktlinjer för hur klubbar inte ska öka smittspridningen i samband med träning och match och presenterat dessa för Folkhälsomyndigheten.

I det ena protokollet beskrivs hur klubbarna ska agera för att inte öka smittspridningen av coronaviruset och skapa en säker träningsmiljö för SEF-klubbarna.

I protokoll två tas genomförande av professionella matcher för SEF-klubbarna upp.

Det svenska samhället har nu nått en fas i coronahanteringen där myndigheterna vill inleda en successiv återgång till en normal tillvaro. Inom idrotten anser vi att det är logiskt att elitfotbollen går först, baserat på att vi i våra professionella organisationer kan göra det under överseende av vår klubbläkare och vår medicinska stab. Via våra protokoll kan vi visa att det går att genomföra på ett ansvarstagande sätt utan att öka risken för smittospridning i samhället. Endast symtomfria spelare och ledare (20-25 personer) kommer att resa mellan städerna i samband med matcherna. Vi spelar matcherna utan publik och enbart ett minimalt antal funktionärer och mediarepresentanter släpps in på stadion. Supportrarna ser matcherna i sin hemstad, på tv eller på sportbarer som redan har tydliga riktlinjer gällande hur många personer som får släppas in. Det vill säga, att vi börjar spela matcher ökar inte resandet och skapar inte nya folksamlingar.

Våra spelare lever sina vardagsliv i sina hemstäder runtom i Sverige. Deras sambo går till sin arbetsplats och deras barn går till skolan. På helgerna kan de besöka restauranger och uteserveringar och träffa människor i linje med myndigheternas riktlinjer. Spelarnas jobb är att just spela fotboll och våra protokoll visar att de kan utföra sitt arbete på ett säkert sätt.  Samtliga spelare och ledare fyller i självskattningar varje dag som säkerställer att endast symtomfria personer träffas på deras arbetsplats.  Det vill säga, de utsätts för mindre smittorisk under träning och match än vad vanliga arbetstagare gör på de flesta arbetsplatser i Sverige. De utsätts också för större smittorisk i sitt vardagsliv än på träningsanläggningen eller i samband med match.

Därför anser vi att en acceptans från myndigheterna att elitfotbollen får börja spela matcher, utan publik och på detta ansvarstagande sätt, är ett rimligt första steg i ett successivt öppnande av det svenska samhället.

Ett beslut från Folkhälsomyndigheten angående säsongsstarten väntas under den här veckan.