Triss i allsvenskt i Uddevalla kommun
I folkmängd är Uddevalla den 44:e största kommunen i Sverige. Trots det har man lyckats med bedriften att ha hela tre olika klubbar i Allsvenskan.
“Hjärtat i Bohuslän.” Så marknadsför sig Uddevalla, en stad som framförallt blivit känd för sitt havsnära läge och sina vackra vyer, men på senare år också som uppväxtort för framgångsrika artister som Thomas Stenström och Newkid.
Samtidigt går det inte att komma ifrån Uddevallas fina fotbollstradition.
Allt började med IFK Uddevalla, den idag äldsta verksamma fotbollsföreningen i Bohuslän. Bildad 1905, men den stora avgörande händelsen kom ett år senare när Oskar Andersson valdes till ordförande i klubben. Han blev kvar på posten i 36 år och var en av de drivande personerna bakom bygget av Rimnersvallen, som invigdes 1923.
Överlevde debutsäsongen
Två år senare gjorde IFK Uddevalla sin första säsong i Allsvenskan. Men de blåvita kamraterna var inte den enda nyheten i serien: inför 1925/26 hade man infört en ny offsideregel – två istället för tre motståndare mellan anfallaren och målet – som skulle göra försvarsspelet enklare.
Och visst, när det gällde insläppta mål var IFK Uddevalla femte bäst i Allsvenskan under den säsongen, men de var också näst svagast framåt. Prestationen räckte till en tiondeplats och förnyat kontrakt, med två poängs marginal. Året därpå var dock inte lika framgångsrikt, utan laget slutade klart sist i serien med endast åtta inspelade poäng på 22 omgångar.
Därefter skulle det dröja ett bra tag innan Uddevalla representerades av ett lag på högsta svenska fotbollsnivå igen – närmare bestämt till 1996.
Starten som kom av sig
Då handlade det om IK Oddevold, som under lång tid knackat på den allsvenska dörren men först nu lyckades slå in den. Det var en makalös bedrift med tanke på att laget förlorade sina fem första matcher i division 1. Men därefter inledde de ett segertåg som aldrig tappade farten.
Tränaren som tog dem genom division 1 var ingen mindre än en viss Torbjörn Nilsson. Han följde däremot inte med till Allsvenskan utan ersattes av Olof Engelbrektsson. Under hans ledning blev det en 3–0-seger i premiären mot Trelleborgs FF, efter att Stefan Vennberg gjort det historiska första seriemålet för klubben.
Oddevold vann också både i omgång två och fyra, men sedan var det roliga över. Man gjorde bara 14 mål till på de 22 matcher som följde och slutade klart sist i serien. Fram till dags dato är det föreningens enda säsong i Allsvenskan, men faktum är att ett annat lag från Uddevalla kommun i samma veva tog över stafettpinnen.
Ljungskiles mirakel
Ljungskile SK hade så sent som 1990 hört hemma i division 5, men lyckades därifrån klättra hela vägen till Allsvenskan på bara sju års tid. För de flesta gick parallellen till Max Lundgrens fiktiva berättelse om Åshöjdens BK, som förvisso aldrig ens nådde så långt utan föll i kvalet till högstadivisionen.
I berättelsen om LSK handlade mycket om familjen Wålemark. Pappa Bror, då lagledare, fick symbolisera sensationen när han sprang barfota över en snötäckt plan efter den avgörande kvalsegern mot Umeå FC 1996. I spelartruppen fanns två av sönerna: Jörgen och Bosse. Det var sedan Bosse som gjorde lagets första mål i Allsvenskan 1997, i en 2–1-seger mot IFK Norrköping.
Tränare L-O Mattssons gäng stod för några fina skalper på hemmaplan – däribland 5–2 mot slutgiltiga SM-guldmedaljören Halmstads BK – men vann däremot inte en enda match på bortamark. Med sina 20 insamlade poäng på 26 omgångar åkte Ljungskile ut ur Allsvenskan.
Ytterligare ett kapitel skrevs i sagan om LSK när klubben 2008 fick spela allsvensk fotboll igen, men med samma utfall som senast. Sedan dess har lagen från Uddevalla kommun befunnit sig på annat håll, i andra serier.
Men kanske är det snart dags igen?