Straffar tog AFC till historisk final

AFC Eskilstuna är för första gången klart för final i Svenska Cupen efter att man under söndagskvällen besegrat AIK med sammanlagt 7-6 efter straffar.

Sedan tidigare hade BK Häcken vunnit sin semifinal i Svenska Cupen efter att ha besegrat Djurgården med 3-2 efter förlängning. Ikväll blev det klart att man ställs mot AFC Eskilstuna i finalen den 30 maj.

I matchen på Friends Arena var det dock AIK som hade de flesta chanserna hemma mot den allsvenska nykomlingen. Bara i den första halvleken brände både Henok Goitom och Sebastian Larsson frilägen, medan Larsson dessutom hade en sylvass frispark i stolpen.

AFC:s nye mittback Jesper Björkman tvingades rensa på mållinjen tidigt i den andra halvleken, men på hörnan som följde nickade Panajotis Dimitriadis in 1-0 på Larssons inåtskruvade leverans.

Efter målet lyckades Eskilstuna resa sig samtidigt som AIK mer riktade in sig på försvar och omställningar. Anfallaren Samuel Nnamani fick ett jätteläge efter en fast situation men halkade när han skulle avsluta och chansen rann ut i sanden.

Nnamani tog sin revansch i den 82:a minuten då hans nick efter Anel Rashkajs frispark letade sig hela vägen in i mål fram till 1-1.

Klapp-klapp-spel av gästerna gav sedan Nnamani en sista jättechans på stopptid , men anfallarens försök till vänsteravslut blev misslyckat och matchen gick till en mållös förlängning, där straffsparksläggning sedan tog vid.

Först i den åttonde straffsparksomgången kom ett avgörande då Felix Michel satte sammanlagt 7-6 för AFC, och Heradi Rashidi sedan sköt sin straff för AIK utanför målet.

– Det är oerhört kul. Jag har inte förstått det riktigt. Den här matchen var lite svårare än de andra. AIK är bra, det är svårt att komma förbi i mitten, det är trångt. Men fan vad härligt, säger Michel i C More efter matchen.

Var finalen spelas lottas på tisdag kväll i samband med Allsvenskans Upptaktsträff. Det blir antingen BK Häckens Barvida Arena eller AFC:s Tunavallen som står värd för finalen.