Folkfest när malmöiterna följde kval på pektavla
21 februari 2024
När Allsvenskan drog igång 1924 var varken radion, tv:n eller internet etablerat i de svenska hemmen. Men hur följde supportrarna då sina lag om de inte kunde ta sig till bortamatcherna? Ett exempel hittar vi från kvalet till Allsvenskan 1929.
1928 slogs IFK Malmö och göteborgsklubben Redbergslids IK slogs om en plats i Allsvenskan till nästkommande säsong. I det allsvenska kvalet vann RIK den första matchen och de gula kamraterna från Malmö den andra. Det innebar en tredje och avgörande match på neutral plan. Den spelades i Stockholm, men det var inte dit malmöborna vallfärdade den 1 juni. Istället var det till Gustav Adolfs torg i centrala Malmö.
Närmare 8 000 personer ska ha tagit sig till torget för att följa matchen. Men någon storbildsskärm eller TV fanns givetvis inte. Inte ens sportradion hade hunnit ta sin, idag självklara, plats. Istället följde åskådarna matchen via pektavla. Sydsvenska dagbladet såg till att supportrarna kunde följa matchen. En man stod i ett skyltfönster och hade telefonkontakt med en person på Stockholms Stadion. Via telefonen fick mannen i fönstret rapporter om vad som hände i huvudstaden. Blixtsnabbt och outtröttligt visade han för åskådarna på torget var spelet och bollen befann sig på en pektavla.
Och det var 8.000 glada malmöiter som tog sig hem från stadens centrala delar efter matchen. Påfåglarna vann nämligen matchen och tog sig upp i Allsvenskan. I sydsvenska dagbladet kunde man läsa följande dagen efter matchen.
“Malmökamraterna togo på söndagsmiddagen fulla steget in i den allsvenska fotbollserien. Den till stadionborgen förlagda tredje kvalificeringsmatchen mot Redbergslid vanns av skåningarna. Därmed har Sveriges tredje stad sitt storlag på rätt plats, och all rättvisa kan för denna gång anses vara uppfylld”
Sejouren i högsta serien varade sedan i fyra år innan man degraderades till näst högsta serien. Klubben har efter det gjort två ytterligare besök i Allsvenskan. 1952/53 slutade laget sist, men man gick upp igen till säsongen 1956/57. 1960 slutade man tvåa (föreningens främsta placering någonsin) innan man trillade ur igen 1962. Sedan dess är Superettan den högsta serien kamraterna spelat i. I år firar klubben 125 år och spelar i division 3 Södra Götaland.