Från oprövat kort till Allsvenskans mest framgångsrika tränare 

22 mars 2024

1976 satsade nedflyttningshotade Halmstad BK allt på ett helt oprövat kort. En vågad chansning som skulle visa sig vara ett genidrag – inte bara för HBK utan för svensk fotboll överlag. Drygt 20 år senare hade Roy Hodgson vunnit Allsvenskan sju gånger med två olika klubbar och varit med och introducerat en helt ny typ av fotboll i Sverige.

Redan som 28-åring beslutade sig engelsmannen Roy Hodgson att lägga spelarkarriären på hyllan och rikta om siktet på en tränarkarriär. Men i fotbollskonservativa England får inte vilken yngling som helst ett tränarjobb bara sådär. På andra sidan Nordsjön däremot hade Halmstads BK varit nära att trilla ur Allsvenskan 1975 och var i behov av ett rejält omtag. Då fick Stig Nilsson, ordförande i HBK, tipset av Malmö FF:s succétränare och Hodgsons vän, Bob Houghton, att satsa på ett oprövat kort.

– Jag visste inte mycket om Sverige eller svensk fotboll, men efter att jag hade blivit erbjuden ett jobbet av Stig och fått hälsa på i Halmstad kände jag att jag var tvungen att ta vara på möjligheten att få jobba med fotboll på heltid, säger Roy Hodgson, och berättar vidare om det första intrycket han fick när väl började sitt jobb i Halmstad i januari:

Halmstads guldlag 1976. Roy Hodgson, tränare och Stig Nilsson, ordförande längst till höger.

– Mitt första intryck var speciellt. Det var kallt och blåsigt, vi tränade på grus och fick dela plan med andra lag. Ibland fick vi träna väldigt tidigt och ibland väldigt sent. Allting var nytt för mig. Men jag gick in och försökte koncentrera mig fullt ut på vad vi ville åstadkomma med laget. 

Under vintern nötte han in ett nytt spelsätt. Det var en stor omställning som gav blandade resultat under försäsongen.

– Spelarna fick verkligen kämpa med alla de förändringar vi ville göra. Men så åkte vi på träningsläger i Hannover och som sista träningsmatch innan seriepremiären mötte vi Bundesligalaget Hannover 96 och vann stabilt. Det var nog efter den matchen då både jag och Stig, som var där och kollade, kände att vi hade något riktigt bra på gång. 

Från oprövat kort till halländsk hjälte

Trots förlust mot Östers IF med 3–0 i säsongspremiären tog HBK därefter nio av tio poäng på de kommande fem matcherna och tog sig upp i serieledning – ja, på den här tiden var det fortfarande två poäng för seger som gällde. Hallänningarna stod sedan som serieledare i 18 av de 26 omgångarna och när säsongen 1976 var färdigspelad kunde klubben för första gången någonsin titulera sig som allsvenska mästare – tre poäng före Bob Houghtons Malmö FF.

– Vi säkrade guldet i den näst sista omgången, borta mot Norrköping. Då hade Stig Nilsson ordnat så att allas familjer samlades på hotellet och tog emot oss så vi kunde fira tillsammans. Den dagen och de känslorna kommer jag aldrig glömma, säger Hodgson

Succén för den unge engelsmannen var ett faktum redan efter SM-guld nummer ett. Men 1979 var det dags igen. Efter två rent resultatmässigt mediokra säsonger var Halmstad återigen i toppen av tabellen och fick lyfta pokalen ännu en gång. 

– Det var en helt annan typ av säsong än då vi först vann. Guldet 1979 var verkligen ett resultat av hårt slit från oss alla. Det kanske inte var en lika stort överraskning som 1976 men det betydde otroligt mycket för klubben och deras framtid, säger Roy Hodgson

Halmstads ordförande Stig Nilsson jublar tillsammans med Roy Hodgson efter HBK vunnit mot AIK och blivit svenska mästare 1979.

Strax därefter, fem säsonger efter att han först anlänt till Halmstad, återvände han till England för att bli assisterande tränare åt just Bob Houghton i Bristol City. Men när succén inte återupprepade sig i England var Sverige återigen på Hodgsons karta. 

Återkomsten till Allsvenskan

Efter en halv säsong i IK Oddevold följt av två framgångsrika år Örebro SK i division 1, där man bland annat föll i kvalet upp till Allsvenskan 1984, erbjöds han jobbet som tränare för Malmö FF. Efter Bob Houghtons stora framgångar med klubben några år tidigare hade MFF haft en period utan toppresultat och nu hoppades man att ännu en ung engelsman skulle kunna hjälpa klubben tillbaka till toppen. Att säga att Hodgson levde upp till förväntningarna är snudd på underdrift. 

– Både jag och Malmö FF ville tillbaka upp i toppen. Hela första säsongen jagade vi IFK Göteborg men jag hade väldigt bra spelare och tillsammans fick vi det att funka. Även om vi inte fick titeln “Svenska Mästare” på grund av det dåvarande systemet med slutspel efter avslutad serie, vann vi ligan och det håller jag högst. 

Malmö FF:s guldlag 1989. Roy Hodgson övre raden till höger.

Under Roy Hodgsons fem år i klubben tog han de himmelsblå till fem raka allsvenska seriesegrar, något ingen annan gjort före eller efter. Då följde ett slutspel efter avslutad serie där den svenska mästaren utsågs, något som Hodgson och MFF lyckades med två gånger. Lika många gånger vann man Svenska Cupen. 

– Åren i Malmö var fantastiska, både yrkesmässigt och för familjen. Klubben var fantastisk, faciliteterna var fantastiska och staden var fantastisk. Jag jobbade med människor jag gillade, hade bra spelare och rätt förutsättningar – och så vann vi, vilket såklart bidrog till upplevelsen, säger Hodgson. 

Efter fem år vid Öresund var det dags för nya äventyr. Succén i Sverige hade lagt grunden för en stor karriär och i samband med att sonen vuxit upp och gått ut grundskolan uppstod ett bra läge för Hodgson att ge sig ut i Europa. Klubben Neuchâtel Xamax i Schweiz blev hans första destination av många. 

Hodgsons arv

Hodgsons tid i Allsvenskan kännetecknades av en omedelbar och varaktig påverkan, både genom prestationerna han åstadkom men framför allt genom hur han influerade spelet. Tillsammans med Bob Houghton bidrog han med ett nytt perspektiv och introducerade ett modernt, nytänkande sätt att spela fotboll på. Men det har tagit tid för honom att inse det själv.

Roy Hodgson hyllas under fotbollsmatchen i Champions League mellan Malmö FF och Atletico Madrid den 4 november 2014 i Malmö.

– Det är såklart inte något jag tänkte på då, att jag gjorde något viktigt för svensk fotboll. Men idag känner jag en stor stolthet och tacksamhet över min tid i Sverige och de relationer som det gav mig. Och att veta att mitt arbete influerat andra stora profiler så som Sven-Göran Eriksson, Tord Grip och Lasse Lagerbäck är såklart väldigt stort, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det viktigaste jag gjorde i Sverige och med Halmstad var att visa att även om man inte har de allra bästa spelarna kan man bli det bästa laget om man spelar rätt sorts fotboll. Och tillsammans med Bob tror jag vi öppnade ögonen för ett nytt sätt att bemöta och coacha spelare.

För en hel generation av fotbollsentusiaster är och förblir Roy Hodgson en symbol för professionalism, den moderna fotbollen och framgång i allsvensk fotbollshistoria. Hodgson själv ser tillbaka på sina år i Sverige med stor glädje.

– Åren i Sverige, både i Halmstad och i Malmö, var den lyckligaste perioden i mitt liv. 

Karriären efter Allsvenskan

På Roy Hodgson meritlista trängs tunga europeiska toppklubbar och flera landslag. Efter sin tid i klubben Neuchâtel Xamax i Schweiz erbjöds han sitt första förbundskaptensjobb för just Schweiz. Därefter följer uppdrag i klubbar såsom Inter och Udinese i Serie A samt Liverpool, Fulham och Crystal Palace i Premier League, för att nämna några. Bland förbundskaptensjobben är det såklart ett som står ut – det som många kallar “världens tuffaste jobb” – nämligen förbundskapten i England. Efter en lång och framgångsrik karriär lämnade Hodgson nyligen jobbet som tränare för Crystal Palace i Premier League för pensionen.